120 фирми произвеждат авточасти за Е1 млрд.

120 фирми произвеждат авточасти за Е1 млрд. | StandartNews.com

Aвтомобилният сектор в България произвежда продукция за близо 1 млрд. евро годишно. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на нов учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд" в София.

Автоиндустрията се развива с устойчиви темпове, а брутната й добавена стойност е нараснала 4 пъти за последните 10 години, допълни той. Това е един от най-атрактивните високотехнологични сектори, които привличат сериозни чуждестранни инвестиции и в които ще расте нуждата от повече и по-добре подготвени кадри. Манолев пожела на учениците от гимназията да изберат да се реализират в едно от десетките предприятия в автомобилния сектор у нас.

В България работят един завод за сглобяване на автомобили и още около 120 предприятия за производство на части като поддоставчици на водещи компании в автомобилостроенето, отчете Манолев. Всички те дават прехрана на над 23 хиляди души, а частите се изнасят за водещи пазари като Германия, Франция и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай