Ученици предлагат бизнес идеи

Ученици предлагат бизнес идеи | StandartNews.com

40 гимназисти от цялата страна, които участваха в пилотното преподаване на първото по рода си за целия свят учебно съдържание по зелено предприемачество, се включиха в иновационния лагер, организиран от JA България.

Разделени в екипи от по 5 души, учениците работиха над казус за генериране на бизнес идеи, работещи в унисон с принципите на кръговата икономика, а в начинанието ги подкрепиха бизнес ментори на Джуниър Ачийвмънт – Пламен Пенков, Елена Радева, Ангел Георгиев, Ася Станчева и Деница Събева. В края на деня отборите презентираха идеите си пред жури ангажирано с темите на зеленото предприемачество – Данита Заричинова от Екологично сдружение „За земята", Стоян Фълджийски от Сдружение „Екосистем Юръп", Ивайло Илиев, алумни по програмите на JA България и предприемач със собствен бизнес и Милан Рашевски от Асоциацията за строителство с естествени материали.

Първа награда и аплодисментите на журито получи екип ученици, който търси нови възможности за рециклирането на домашните отпадъци, чрез идеята си за иновативна кофа за боклук.

Второ място заслужи идеята за поставяне на нов вид настилка, първоначално – тестово в училищата, която поглъща енергията, отделяна от хората при движението им и я трансформира в електроенергия.

Третото място спечели концепцията за използване на таблет, който да замени хартиените учебници на всеки ученик от 1 до 12 клас. Екипът беше изчислил колко дървета загиват, за да се направят учебниците само за 1 ученик за цялото му обучение в училище и предложи ясен финансов план, основан на икономическа логика.

„Кръговата икономика е от ключово значение не само за конкурентоспособността на Европейския съюз, но и за прехода към бизнес, основан на истинско уважение към околната среда като неизбежен фундамент, който прави възможно съществуването на обществата и икономиките. Иновационният лагер показа, че младите хора интуитивно усещат посоката, в която трябва да се развиват бизнес идеите в новата икономика, но имат нужда от систематични знания по темата", сподели Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности" в Джуниър Ачийвмънт България и главен координатор на проекта.

Изчерпването на природните ресурси е факт и бизнесът и икономиката имат нужда от радикална трансформация, за да могат да осигурят по-добър живот за бъдещите поколения. Тази трансформация вече е започнала на много места, като само в Европейския съюз над 4 милиона души работят в предприятия, част от т.нар. „кръгова икономика". За да може промяната да се случи в голям мащаб обаче е нужно изграждането на ново екологосъобразно и предприемачески ориентирано съзнание в цяло едно поколение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай