Правят пречиствателна станция за водата в Котел

Правят пречиствателна станция за водата в Котел | StandartNews.com

Зам.-министърът на регионалното развитие инж. Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев направиха първа копка за строежа на нова пречиствателна станция за питейни води в града. Проектът е на стойност 1,8 млн. лв., от които 350 000 лв. се осигуряват от Министерството на регионалното развитие.

Пречиствателната станция ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Със строителството на пречиствателната станция ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.

„Надявам се в рамките на предвидения срок съоръжението да бъде готово. Изпълнителят на строителните работи е сериозен. Местната управа има огромна заслуга за изготвяне и защитаване на проекта, затова поздравявам кмета за неговата настоятелност да го реализира", заяви зам.-министър Йовев.

„Положихме много усилия, за да реализираме пречиствателната станция. Основната заслуга, да имаме това съоръжение, е на министър Николай Нанков, на който поднасяме своите благодарности. Решаваме един от сериозните ни проблеми с качеството на водата", посочи кметът Коста Каранашев. Той допълни, че със средства на ВиК ще се подмени и водопровода по улиците „Проф. Павлов" и „Луда Камчия" в Котел, които предстои да се асфалтират.

Зам.-министър Валентин Йовев заяви, че с бюджетни пари ще се завърши пречиствателната станция за питейни води на Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай