Министър Костова: Проблемът с мръсния въздух е национален

Министър Костова: Проблемът с мръсния въздух е национален | StandartNews.com

Проблемът с мръсния въздух е проблем на национално ниво, заяви пред bTV служебният министър на околната среда Ирина Костова. Въпросът по думите й не засяга само определени райони. Основни замърсители са отоплението на дърва и въглища, както и транспортът на дизелово гориво, припомни тя. През последните две години в четири общини се регистрира високо качество на въздуха - Сливен, Пирдоп, Добрич и Девня, а от 2011 г. има видимо намаление за цялата страна на концентрираните фини прахови частици (ФПЧ).

Костова коментира, че превишенията на фини прахови частици във въздуха са главно през зимния сезон. "Тази година приоритет за министерството е справянето с този казус. 115 млн. лева са предвидени по това направление и ще бъдат дадени на общините", добави Костова.

Според служебния министър проверката на дейността на министерството е установила забавяне на някои обществени поръчки, но не са открити сериозни нарушения. В момента се работи в посока да не бъдат спрени европарите по въпросните търгове.

Тя увери, че към момента няма проблем с обема на язовирите в страната и не се очаква предстоящият дъждовен сезон да доведе до наводнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай