20:00 ч.

04.06.18

5 мин.

0

16

0

Защо холандският модел за пенсии и най-добър

от редактор |

Защо холандският модел за пенсии и най-добър

Хората печелят 2% от своите публични и частни пари за старост за всяка година, в която живеят в страната


Нова формула за икономическия растеж в Европа предлага бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков в книгата си "Накъде върви Европа". Икономическият труд, който отново е в съавторство с известния шведски икономист Андерс Аслунд, излезе от печат в края на миналата година с клеймото на Оксфордското университетско издателство. Премиерата на книгата за България е на 11 юни във Военния клуб.


Дянков предлага 6 обхватни мерки за стимулиране на икономическия растеж. Те са ограничаване на публичните разходи до 42 % от брутния вътрешен продукт, отваряне на пазарите на услуги и дигитална търговия, намаляване на данъците върху труда, подобряване качеството на средното и висшето образование заедно със създаването на условия за иновации, реформи в пенсионните системи на държавите от ЕС и финализиране на европейския енергиен съюз.


България присъства във всяка глава от книгата.


"Накъде върви Европа", която на американсия пазар излезе със заглавие "Europe's Growth Challenge", бе класирана сред петимата финалисти за елитната награда "Хайек" на Манхатънския институт. Тя е най-престижното отличие за икономическа литература в света. Победителят се избира от комитет от уважавани икономисти, журналисти и учени и се съобщава по време на престижна лекция в Ню Йорк. Тазгодишният носител на наградата "Хайек" ще стане ясен през юни.


Днес и в следващи броеве "Стандарт" публикува откъси от книгата.


* * * * * *


Пенсионните модели в Европа варират значително, но сегашните тенденции показват конвергенция. Най-сериозната трансформация на европейските пенсионни системи е увеличаването на броя на годините за активно участие в работната сила. Това се случва чрез намаляване на схемите за ранно пенсиониране, увеличаване на броя на годините, необходими за задължително пенсиониране, и по-голямо участие на жените на пазара на труда. Тези промени правят пенсионната система финансово по-устойчива.


Друга основна промяна, която се извършва както в обществените, така и в частните пенсионни схеми, е преминаването от предварително определени пенсии към предварително определени вноски. Пенсиите се коригират автоматично към това, което е финансово изпълнимо, като се избягва необходимостта от честа политическа намеса, което също подобрява значително прозрачността на пенсионната система. Пенсионните вноски се превръщат в реални спестявания и вече не се възприемат като данък. Всеки може да получи справка за своя пенсионен капитал и за очакваната пенсия всяка година. Едно лице може да премести пенсионния си капитал в друга страна, което не беше възможно при старите европейски публични пенсии, защото излизаше прекалено скъпо да го преместиш от една страна в друга по средата на кариерата си. Недостатъците на преминаването
към предварително определени вноски за пенсионерите е, че икономическият риск се прехвърля от държавата или работодателя към пенсионера, поради което пенсията може да бъде по-ниска.


Едно сериозно предизвикателство за устойчивостта на пенсионните системи е намаляването на частните задължителни спестявания по време на световната финансова криза и национализацията на втория стълб в Унгария и Полша. Реакцията спрямо кризата показа, че е трудно да се защитят малките пенсионни фондове. Те трябва да растат и да се развиват успешно, за да изглеждат атрактивни, без твърде високи такси. Един от начините за постигане на тази цел е да се приемат разпоредби, позволяващи на физическите лица по-голям избор на възможностите за инвестиране на техните пенсионни спестявания, избор, който в момента става възможен в няколко европейски страни.


Естония и България приеха гъвкава пенсионна политика, придвижваща автоматично хората – с наближаване на възрастта за пенсиониране – към по-малко рискови инвестиции. С цел да се насърчи диверсификацията на портфейлите на пенсионните фондове, в няколко страни са въведени облекчени ограничения на инвестиционните възможности. Швеция, Финландия и Естония следват този път, а в Словакия е разрешено пенсионните фондове да имат по-голям дял в чуждестранни инвестиции, за да хеджират риска от национален дифолт или спад в стойността на корпоративните акции, регистрирани на стоковата борса в Братислава. Накрая, доброволните пенсионни планове могат да разширят инвестиционните възможности за работещите и по този начин да увеличат конкуренцията по отношение на клиенти между отделните фондове. В Чехия, Полша, Словакия и Великобритания са въведени такива схеми от 2012 г. Като се има предвид началната точка, правителствата в ЕС трябва да се опитат да намалят публичните разходи за пенсии до не повече от 8% от БВП, за да се ограничи фискалната тежест; да направят по-голямата част от публичните пенсии коректни спрямо актюерската оценка и прозрачни; да насърчават със смислени регулации солидните частни пенсионни спестявания, независимо дали са задължителни, или доброволни.


Холандската пенсионна система изглежда като пример за подражание. Тя се разглежда като „достигнала завидна позиция, която е по-близо в сравнение със системата на всяка друга страна до идеалната комбинация от пълно покритие, индексирани според инфлацията пенсии на разумно ниво и предсказуеми вноски". Тя съчетава всички най-добри характеристики на една пенсионна система. Първият стълб е публична пенсия за старост по схема за задължително осигуряване чрез разходопокривна система. Тя предоставя на всички фиксирана минимална пенсия в размер от 70% от минималния доход, което я прави много стабилна. Най-важната характеристика на холандската система е вторият й стълб – голяма частна професионална пенсия, която е частично задължителна. Този стълб се финансира с 18% от заплатите на заетите лица, което превръща Холандия в страната с най-големите частни пенсионни фондове в Европа, далеч надхвърлящи нейния БВП. Заедно с държавната пенсия холандската пенсия за прослужено време би трябвало да осигурява на пенсионерите 70% от заплатата им. Пенсии за прослужено време получават служители и в частния, и в публичния сектор. Те са определени чрез колективно договаряне между работодатели и синдикати.


През 2011 г. е имало 459 пенсионни фонда, сдружения с нестопанска цел със строго регламентирани такси за управление. Холандия поддържа актюерски пресметнати дефинирани пенсии, но премина от система с базиране на пенсиите върху крайната заплата към система, базирана върху средната работна заплата с условна индексация, което означава, че пенсиите може да бъдат намалени, ако възвръщаемостта на инвестициите падне.


Системата отчита всички въобразими рискове и се регулира строго от Холандската централна банка. Допълнително предимство на холандската система е, че всеки жител на Холандия печели 2% от своята публична и частна пенсия за всяка година, в която живее в страната, и този пенсионен капитал се третира като индивидуална собственост независимо от държавата на пребиваване.


Не е изненадващо, че холандската система е копирана и в други страни – например Великобритания. Най-силната страна на британската пенсионна система са колективните пенсионни фондове, които, както се оказва, са по-малко уязвими на сътресения в капиталовите пазари. Великобританската хазна изчислява, че пенсионните приходи може да се увеличат с цели 30%, ако се въведе холандският модел.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

РАДЕВ · 08:47 · 23.06.2018
ЩОТО ХОЛАНДИЯ СИ НЯМА ДЯНКОВ
Потребител · 08:34 · 18.06.2018
Мощен лек срещу гъбички по ноктите на краката ги премахва завинаги !Ако страдаш от тази досадна болест опитай този мехлем - може да се спасиш от страданията завинаги !
http://bit.ly/2z8r3yF
Потребител · 21:29 · 07.06.2018
Затвор за този прeстъпник!
Потребител · 15:51 · 07.06.2018
Четири дена вече го държите на първа страница. Махайте го, никой не ще нито да го гледа, камо ли да го чете!
Потребител · 10:22 · 07.06.2018
Отговорът - ЗАЩОТО НЕ ИМ ПРЕДЛАГАТ ЗА КОНСУМАЦИЯ "постна пица".
Потребител · 21:49 · 06.06.2018
GADNO PROVINTZIALKO KMPLEKSIRANO DJUDJE..
Потребител · 14:26 · 06.06.2018
Ало Стандарт, колко платихте на това недоразумение за некомпетентното му мнение! И трябваше ли да ни занимавате с всички тия глупости? Ние знаем, че и на остров Тамбукту пенсионната система е по-добра от българската. А защо? Ами просто защото С. Дянков не е бил там. Смърт за дабила и другите като него!
Потребител · 13:03 · 06.06.2018
Дянков! Аре оди да мочаш!
Потребител · 10:00 · 06.06.2018
nikoga ne e imalo spravodlivost i nema da ima .
Потребител · 08:51 · 05.06.2018
Когато чифутин ти каже ,,добро утро,“ то погледни слънцето и ще видиш,че е ,,добър вечер“.Голяма мечта имат за българската земя,зомбират ни с всевъзможни средства,унищожават всичко българско, от историята до населението,нооо...,ще стане ,,да би мирно седяло,не би чудо видяло“.
doko · 08:39 · 05.06.2018
С.Дянков да напише ръководството как да ограбиш един народ.Мисля че ще има страшен успех.
Потребител · 04:21 · 05.06.2018
Така ли Стандарт нe разбра, чe народът нeнавижда "голeмия икономист".
Потребител · 00:09 · 05.06.2018
докога на наш гръб ще се упражняват едни и същи и ще ни поучават но на какво то се знае на чужд гръб и сто тояги са малко.
Потребител · 22:27 · 04.06.2018
ТОЗИ КОЙТО ОТКРАДНА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА 1 МЛРД И ПОЛОВИНА ОТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА БЪЛГАРИТЕ.
М · 20:48 · 04.06.2018
Дяков отдавна трябва търка наровете на Централния. НАРОДЕ НА ОРЪЖИЕ
Потребител · 20:27 · 04.06.2018
Този когото ББ накара да напусне политиката заради ГЕНОЦИДА към българския пенсионер.
Този когото БАЩА му вързстен и достоен човек се ТКАЗА публично от него ...
Този по времето на когото се гласува ВСЕКИ БГ политик изкарал два мандата в парламента да получава ПЕНСИЯ за това
Този ли ще решава какво е добро за българския пенсионер ?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент