Заплатите в София удариха 1 372 лв.

Най-малко взимат работниците във Видин и Кюстендил

Заплатите в София удариха 1 372 лв. | StandartNews.com

Заплатите в София са с 63% по-високи от останалите градове на страната, показват изчисления на в. "Стандарт" на база данни на Националния статистически институт. Средната заплата в София за декември 2016 г. е 1 372 лв., докато в повечето области на страната е около 790-880 лв. Всъщност, ако София се извади от данните на НСИ, се оказва че средната заплата за останалата част на страната е около 840 лв. През декември 2016 г. средната заплата за първи път мина границата от 1000 лв. и достигна 1012 лв. Но освен жителите на столицата, средни заплати над 1000 лв. взимат само в областите Враца (1008 лв.) и Стара Загора (1004 лв.). Така се оказва, че дори спрямо възнагражденията в класираните на второ и трето място градове в страната, заплатите в София са с над 35% по-високи. Именно това е причината много хора да се местят от по-малките селища към София в търсене на работа и по-добър живот. Според данните на НСИ, наетите хора по трудово и служебно правоотношение в София са над 736 хил. Това прави 32% от всички наети по трудов договор граждани в страната. За сравнение, на второ място по работни места се нарежда община Пловдив, където наетите са едва 212 хил. души.
За огромната разлика между доходите в София и останалите градове говори и това, че заплатите в столицата са над два пъти по-високи, отколкото във най-бедния район - Видин, където взимат средно по 681 лв. на месец. На дъното на класацията, с една позиция пред Видин, се нарежда Кюстендил, където средното възнаграждение е 698 лв.
В София заплатите са не само най-високи, но и се увеличават по-бързо спрямо повечето градове на страната. Така разликата между столицата и останалите райони се задълбочава с годините.

По икономически дейности най-високо месечно възнаграждение взимат заетите в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - средно по 2 248 лв. на месец за периода октомври-декември 2016 г. След това се нареждат работещите във сектора „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" с 1 757 лв. На трето място остават заетите в „Финансови и застрахователни дейности" - 1 699 лв. на месец, макар че преди няколко години те твърдо заемаха първото място по най-високи заплати. Най-ниски са заплатите в секторите - „Хотелиерство и ресторантьорство" - 600 лв., „Други дейности" - 689 лв., и „Административни и спомагателни дейности" - 750 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай