Вдигат обезщетенията за безработица и за гледане на дете

Вдигат обезщетенията за безработица и за гледане на дете | StandartNews.com

Ресорната парламентарна комисия прие окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) по приходите и трансферите на обща сума 11 067 344,2 млрд. лв.

От управляващото мнозинство отхвърлиха всички предложения на опозицията. Проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., се основава на тригодишната бюджетна прогноза на правителството за 2018 – 2020 г. и е разработен съобразно бюджетните насоки на Министерство на финансите за съставяне на проектобюджетите за 2018 г.

В проекта на Закона за бюджета на ДОО са заложени следните политики по приходите - увеличава се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с един процентен пункт; запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии за лицата по чл. 69"; не се предвижда промяна на съотношенията между работодател и работник за останалите осигурителни рискове; предлага се административно увеличение на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3,9 на сто и при планираното увеличение на минималната работна заплата с 10,9 на сто, средното увеличение на минималните осигурителни прагове през 2018 г. е около 6,8 на сто; увеличава се минималната работна заплата от 460 лв. на 510 лв; определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв.; увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 лв. на 480 лв. Освен това се запазва размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица – 2 600 лв.

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд.

От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169 с процент, определен по правилото на чл. 100 от КСО (3,8 на сто).

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия за старост се увеличават от 1 юли 2018 г. с 3,8 на сто. Максималният размер на получаваните една или повече се запазва в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход - 910 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7,20 лв. на 9 лв. и се определя дневен максимален размер – 74,29 лв.

Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица – внесени и дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18 месеца. Променят се изискванията за продължителността на осигурителния стаж, по време на който лицата са били осигурени за безработица за времето след 31.12.2001 г., при изплащане на парично обезщетение за безработица. Отпада възможността за получаване на обезщетение за временна неработоспособност след прекратяване на правоотношението.

Увеличава се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст от 340 лв. на 380 лв. Определя се максимален размер на гарантираните вземания - 1 300 лв. Разработването на проекта на КБДОО по приходите и разходите за 2018 г. се основава и на очакваното изпълнение на бюджета на ДОО за 2017 г. на база отчет към август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай