09:20 ч.

20.03.17

2 мин.

0

1

0

В Банско и Боровец за 70% от колите се плаща данък "уикенд"

от Стефан Кючуков |

В Банско и Боровец  за 70% от колите се плаща данък "уикенд"

За 70% от скъпите служебни коли, които се карат в зимните курорти, фирмите плащат данък "уикенд", показаха проверките на НАП. По време на кампанията на НАП за засилен контрол в Банско и Боровец от началото на годината данъчните са проверили общо 714 автомобила, научи "Стандарт". Целта беше да се установи дали за служебните коли, които са паркирани край пистите или се карат в 2 ч. през нощта и очевидно се използват за лични нужди се плаща данък "уикенд". След като видят скъп автомобил в зимен курорт данъчните проверяват дали е регистриран на фирма или на гражданин. И ако е служебен изпращат информацията на поделението на НАП в страната, където е регистрирана фирмата, за да се види дали се плаща ДДС и 10% корпоративен данък за разходите за поддръжка при личното ползване на автомобила. Оказва се, че само за около 30% от проверените коли се е стигнало до стартиране на ревизия на фирмата за да се установи размера на дължимите налози. За 70% от автомобилите фирмите съвестно си плащат данък "уикенд". Кампанията за плащането на дължимите налози при личното използване на служебните коли стартира през миналата година и вече има видими резултати.


В резултат на зимните проверки на данъчните в Боровец и Банско оборотите на търговските обекти са нараснали с 27% спрямо миналата година, сочат данните на НАП София. От старта на зимните проверки през 2014 г. до момента увеличението на оборотите е с над 60%. Един от начините за засилване на контрола е служител на НАП физически да присъства в заведението или магазина. Като има случаи в присъствието на данъчния оборотът да скача над 10 пъти. В такива случаи започва пълна данъчна ревизия.
При проверките в Банско и Боровец са затворени 31 обекта за неиздаване на касови бележки. Иззет е оборотът от касите на 50 длъжника, които не са плащали в срок налозите си.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

ilkagacheva · 08:34 · 21.03.2017
И как разбраха без ревизии, че 70% от фирмите съвестно си плащат т.нар. данък уикенд, който всъщност е два данъка уикенд? Че аз може да имам 10 автомобила и да плащам такъв данък само на един, а и десетте да обикалят курортите. А данъкът по ЗКПО дори не е деклариран още от голяма част от фирмите, ама те пък успяха и да го проверят. Смешници.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент