17:15 ч.

12.06.18

2 мин.

0

0

0

Три родни банки и майката на Пощенска искат Пиреос

от редактор |

Три родни банки и майката на Пощенска искат Пиреос

Пет са подадените обвързващи оферти за кредитната институция


Три български банки, един капиталов консорциум и гръцката Eurobank искат да купят Пиреос банк в България. Подадени са общо пет обвързващи оферти за придобиването на кредитната институция, съобщи гръцкото финансово издание banks.com. gr. Не е ясно кои са трите български банки, които ще наддават за Пиреос и са преминали през последната фаза на процедурата. За първи път гръцка банка има желание да изкупи дъщерното дружество на друга гръцка банка, отбелязва изданието. Плановете за реорганизация, внесени в европейския Единен надзорен механизъм (SSM) след завършването на рекапитализацията през 2015 г., практически не позволяваха изкупуването на дъщерни клонове между гръцките банки, отбелязва гръцкото издание.


Eurobank притежава "Пощенска банка" у нас, а през 2015 година чрез своята дъщерна кредитна институция у нас Пощенска банка, придоби клона на "Алфа банк" в България. Впоследствие той бе погълнат от Пощенска банка. Логично е сега Eurobank да продължи да консолидира гръцкия финансов бизнес в страната ни под шапката на Пощенска банка, като придобие "Пиреос България", коментират експерти.


Неназован е и консорциумът от фондове, който е подал оферта. Според "Банкер", най-вероятно става дума за група инвеститори, водени от американския фонд "Apollo Global Managment", за които се говори, че проявяват интерес и към покупката на българската "Сосиете Женерал Експресбанк".


За продажбата на активите на "Пиреос", която най-голямата гръцка банка, в България, Сърбия и Румъния, се заговори преди около година. Причината за продажбата е намаляване на портфолиото от лоши кредити. "Нашата визия е да се превърнем в най-надеждната банка в Гърция", посочи тогава главният изпълнителен директор Христос Мегалу.


В края на октомври 2017-а "Пиреос" продаде сръбското си звено Direktna Banka, припомни investor.bg. Дни преди Коледа "Пиреос" влезе в cпopaзyмeниe c инвecтициoннaтa ĸoмпaния Ј.С. Flоwеrѕ & Со зa пpoдaжбaтa нa бизнecа си в Pyмъния. Oчaĸвa ce cдeлĸaтa зa бъдe зaвъpшeнa до края на юни.


Piraeus Bank e пoлyчилa 2,72 млрд. eвpo дъpжaвнo финaнcиpaнe oт нoeмвpи 2015 г., a гpъцĸият cпacитeлeн фoнд пpитeжaвa нaд eднa чeтвъpт oт бaнĸaтa.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент