Сорос вещае $1,15 за лира

Сорос вещае  $1,15 за лира | StandartNews.com

Сравнява Brexit с кризата от 2007-2008 г., говорителят му отказва да каже заложил ли е на вота

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще отслаби курса на лирата с поне 15%, а е вероятно понижението да е дори над 20% и тя ще падне до под 1.15 долара. Това прогнозира американският финансист и милиардер Джордж Сорос в коментар за британския вестник "Гардиън", малко преди да се проведе референдумът за членство на Великобритания в ЕС. Припомняме, че в петък, когато се състоя историческият референдум, курсът на лирата падна с около 10 процента, като удари 31-годишно дъно, но не падна под 1,32 долара. От британската информационна агенция Ройтерс казаха, че не е известно дали Сорос е залагал срещу британската валута. А говорител на Сорос е отказал да коментира дали инвеститорът е спечелил пари, заложени на Brexit.

В статия за сайта Project Syndicate, публикувана в неделя, Сорос отбелязва, че икономиката на Кралството и народът му ще пострадат значително в краткосрочен и средносрочен план. Според него хаосът на финансовите пазари по целия свят вероятно ще продължи, докато вървят преговорите в рамките на сложния процес по политическа и икономическа раздяла с ЕС. Американецът дори отбелязва, че последиците за реалната икономика ще бъдат сравними с финансовата криза от 2007-2008 г.

Милиардерът отправя призив за цялостна реконструкция на ЕС с цел спасяването му. Но в същото време той обяснява в коментара си, че след референдума разпадането на ЕС е почти сигурно. "Сега катастрофичният сценарий, от който мнозина се опасяваха, се сбъдна, като направи разпадането на ЕС практически необратимо", пише той. По думите му ЕС е станал нефункциониращ и е престанал да удовлетворява нуждите и стремежите на гражданите си. "След Brexit всички ние, които вярваме в ценностите и принципите, че ЕС е създаден, за да помага, трябва да се обединим, за да го спасим, като го реконструираме изцяло. Убеден съм, че когато се проявят последиците от Брекзит в следващите седмици и месеци, все повече и повече хора ще се присъединяват към нас", пише Сорос в анализа си за Project Syndicate.

Джордж Сорос стана известен с валутните спекулации, благодарение на които натрупа милиардите си. В Черната сряда (16 септември 1992) той залага срещу лирата стерлинг. Тя се срива и Английската банка е принудена да извади лирата от европейския валутен механизъм ERM. Така Сорос е спечелил 1,1 милиарда долара. Оттам идва и прякорът му - "човекът, който взриви Английската банка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай