Сделките с имоти в София скочиха със 7%

Сделките с имоти в София скочиха със 7% | StandartNews.com

Малко под 43 хил. сделки с имоти са сключени в страната от януари до март 2016 г., което е минимален спад от 0,03% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Агенцията по вписванията. За първото тримесечие в София са сключени 5149 сделки с имоти, което е със 7% повече на годишна база. Ипотеките пък са над 2500, което представлява ръст от над 19%. Статистиката обаче навярно не отразява напълно картината на пазара на имоти в столицата заради силния ръст на сделките "на зелено" - жилища в строеж. Когато има сделки в строеж, договорите не се вписват в Агенцията, а това става след завършването на строежа.

В Пловдив от януари до март се отчита 1% спад на сделките в сравнение със същия период на 2015 г. При новоучредените ипотеки, и законни, и договорни, има ръст от 2,5%, което е знак за засилващата се активност на жилищния пазар в града. Почти същото се случва и в морската столица на страната - Варна. Там се забелязва 0,9% спад на броя на сделките за тримесечието на годишна база, но пък има 15% ръст на ипотеките. При другия голям морски град Бургас тенденцията е различна.

Отчита се 12,84% ръст на сделките с имоти, а ипотеките се увеличават с 30,6%. В южните курорти Несебър и Поморие при ипотеките почти няма промяна спрямо първото тримесечие на 2015 г., но броят на сделките намалява съответно с 19% и 20,5% заради отлива на инвеститори във ваканционни имоти. В Стара Загора се забелязва малко над 5% ръст на сделките с имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай