Само 5% от българите ползват онлайн банкиране

Само 5% от българите ползват онлайн банкиране | StandartNews.com

Едва 5% от българите са ползвали интернет банкиране през 2017 г., сочат нови данни на европейската статистическа агенция Евростат.

С това България се нарежда на последно място сред страните в Европа. Дори по-тревожна тенденция обаче е, че реално за последните 10 години процентът остава почти без промяна, пише investor.bg. През 2007 г. едва 2% от българите са използвали банкиране онлайн, за да плащат сметки или пък да управляват сметките си. Ръстът наистина е двоен, но при толкова нисък дял това остава незабележимо.

В проучване на Уникредит, представено на финансовия форум на списание Euromoney във Виена, също беше подчертано, че България е сред страните, в които има най-голям потенциал за ръст на онлайн банкирането.

За сравнение, в Гърция, която през 2007 г. е предпоследна в класацията с едва 4%, през 2017 г. процентът на потребителите, ползващи интернет банкиране, е скочил пет пъти до 25%.

В Хърватска, където преди десетилетие делът е бил едва 9%, днес е скочил до една трета от гражданите. На общоевропейско ниво около половината (51%) европейци използват онлайн банкиране. Делът се увеличава постоянно и се е удвоил спрямо 2007 г. Интернет банкирането е особено популярно сред европейците на възраст между 25 и 34 г., където 68% ползват услугата. Тя се предпочита от по-образованите потребители (77% от висшистите я ползват). Сред страните членки на ЕС най-много онлайн банкиране се ползва в Дания (90% от лицата от 16 до 74 години) и Холандия (89%), следвани от другите скандинавски страни – Финландия (87%) и Швеция (86%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай