Проверяват баровците на морето за данък "уикенд"

Проверяват баровците на морето за данък "уикенд" | StandartNews.com

Данъчни проверяват баровците на морето дали си плащат данък "уикенд" за фирмените коли. Тези проверки текат с пълна сила в родните курорти успоредно с контрола на НАП върху търговията, издаването на касови бележки и продажбата на рискови стоки като алкохол и цигари. По време на кампанията на НАП за засилен контрол на морето, която започна от началото на летния туристически сезон, са проверили над 1000 скъпи автомобила, научи "Стандарт". Целта е да се установи дали за служебните коли, които са паркирани край плажа или се карат в 2 ч. през нощта и очевидно се използват за лични нужди се плаща данък "уикенд". След като видят скъп автомобил край морето данъчните проверяват дали е регистриран на фирма или на гражданин. И ако е служебен, изпращат информацията на поделението на Националната агенция за приходи в страната, където е регистрирана фирмата, за да се види дали тя плаща ДДС и 10% корпоративен данък за разходите за поддръжка при личното ползване на автомобила.
Подобна схема на контрол се прилагаше и през зимата в ски курортите в страната. При тези проверки само за около 30% от набелязаните коли се стигаше до стартиране на ревизия на фирмата собственик за да се установи размера на дължимите налози. За 70% от автомобилите фирмите съвестно си плащаха данък "уикенд". Кампанията за плащането на дължимите налози при личното използване на служебните коли стартира през миналата година и вече има видими резултати.

От началото на лятото досега инспектори на НАП са извършили над 2500 проверки в заведения и търговски обекти по Черноморието, при които са констатирани близо 170 нарушения, свързани с неиздаване на касови бележки, разлика между отчетеното на касовия апарат и наличните пари в касата и др. Част от проверките се правят съвместно с МВР. За пръв път през тази година неиздаването на касови бележки се санкционира освен с глоба, и със запечатване на обекта, като до момента мярката е приложена спрямо 1200 търговци. Засилените проверки ще продължат до края на летния туристическия сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай