Приходите от хазарт скочиха с над 32%

Приходите от хазарт скочиха с над 32% | StandartNews.com

Приходите от хазарт в държавния бюджет скочиха с над 32%. През 2016 г. платените такси за организиране на хазартни игри са на стойност 124,82 млн. лв., пише в отчета за изпълнението на бюджета на Министерството на финансите. Това е с 32,4% повече спрямо 2015 г., когато организаторите на хазартни игри са внесли в хазната 94,27 млн. лв. Таксите за поддържане на лицензите за хазартни игри заместват плащането на корпоративен данък и основно се определят на базата на направените залози. Затова сериозният ръст на приходите от хазарт показва, че все повече хора залагат по-често и по-големи суми в търсенето на големи печалби. Приходите от хазарт в държавната хазна за 2016 г. всъщност са с 63,6% повече от предвиденото.
И докато хазартът се развива по-добре от очакваното, не така стоят нещата с транспорта. Събраните от Агенция "Митници" пътни такси от транспортните фирми през 2016 г. са 6,4 млн. лв., което е с 23% по-малко от плана.
Прави впечатление, че през 2016 г. събраните глоби от всички агенции към МФ - НАП, Агенция "Митници", Държавната комисия по хазарта и Агенцията за държавна финансова инспекция са общо 5,38 млн. лв., при 7,65 млн. лв. за предходната година. Това показва, че въпреки засиления контрол и сериозния ръст на приходите от данъци, се налагат по-малко глоби на бизнеса. Това се дължи на факта, че от НАП залагат на превантивния контрол и стимулиране на доброволното плащане на налозите, а не просто на налагането на глоби.
Любопитно е, че за лотарията с касови бележки и раздадените награди, са похарчени само 470 хил. лв. При положение, че заради интереса към играта хората започнаха да си искат касовите бележки от търговците, което повиши приходите в хазната с десетки милиони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай