Приеха оздравителни планове на 5 общини

Приеха оздравителни планове на 5 общини | StandartNews.com

32 общини са в затруднено финансово състояние и са в процедира по оздравяване. А от началото на 2017 г. министърът на финансите е съгласувал планове за финансово оздравяване на 5 общини – Перник, Белово, Тетевен, Септември и Велинград. Това е посочено в публикувани от МФ данни за финансовото състояние на общините към края на март. Общинските съвети на кметствата в затруднено финансово състояние трябва да приемат план за оздравяване, който може да включва повишаване на приходите и свиване на разходите. Тези планове трябва да бъдат одобрени от Министъра на финансите, ако общините искат да получат безлихвен заем от държавния бюджет. Петте общини, чиито планове за оздравяване са приети, са поели конкретни ангажименти за подобряване на финансовото си състояние.

Просрочените задължения на общините към края на март са 185,6 млн. лв., от които 5,3 млн. лв. са просрочени по делегирани от държавата дейности. Просрочените задължения по бюджетите на общините са формирани от 137 общини (52% от общия им брой). 128 общини, или над 48% от всички, завършват първото тримесечие на 2017 г. без просрочени задължения. Сравнено със същия период на миналата година, намаление на просрочените задължения отчитат 36% (95 общини), като общият размер на намалението на дълговете им е 36,6 млн. лв. В същото време 69 общини (26% от всичките) увеличават просрочените си задължения в рамките на една година общо с 28,8 млн. лв. Само 2 общини (Генерал Тошево и Нови пазар) запазват размера на просрочените си задължения без промяна.

Общинският дълг към края на март е 1,237 млрд. лв., в т.ч. 564,8 млн. лв. вътрешен (45,6%) и 672,7 млн. лв. външен дълг (дългът на Столична община формира 51,7% от общия размер на дълга). Спрямо края на 2016 г., размерът на общинския дълг намалява с 11,5 млн. лв., което се дължи на намаление на вътрешните заеми с 11,4 млн. лв. и на външните заеми с 4,1 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай