Повече банкноти от 100 лв. в джоба ни

Повече банкноти от 100 лв. в джоба ни | StandartNews.com

Банкнотите в обращение от 50 лв. и 100 лв. се увеличават по-бързо отколкото тези с по-малък номинал. И то при положение, че плащанията с дебитни и кредитни карти набират все по-голяма скорост. Явно доходите на хората нарастват и все по-често в джоба си носят едри банкноти за да пазаруват. В резултат средната по стойност банкнота в обращение в края на септември е 33,67 лв., което представлява увеличение за година с 1,84 лв., или с 5,78%, обявиха от БНБ. Все още обаче с най-голям дял от 29,89% в общия брой на банкнотите в обращение е тази от 20 лв., като към 30 септември в обращение са 130,6 млн. банкноти с този номинал. С най-малък дял от 5,79% са банкнотите от 5 лв.

В края на септември парите в обращение са на обща стойност 15,079 млрд. лв., сочат данните на БНБ. За едногодишен период те нарастват с 1,698 млрд. лв., или с 12,69%. Като темпът на нарастване на парите в обръщение се ускорява през последното тримесечие. Явно хората действително харчат повече и носят повече пари в джоба си. От данните на БНБ за депозитите обаче става ясно, че разликата между бедните и богатите се увеличава. И докато заможните трупат пари в банките и харчат повече, бедните са принудени да теглят от спестяванията си за да вържат семейния бюджет.

В края на септември в обращение са 437,1 млн. броя банкноти, което е ръст с близо 5% за три месеца, както и 2,245 млрд. броя разменни монети, които се увеличават с 2,4%. Запазва се дългосрочната тенденция към постоянно нарастване на броя на всички монети. Най-голям дял от 29,79% в общия брой на монетите в обращение имат тези от 1 ст., които към края на септември са 669,1 млн. броя. С най-малък дял от 1,27% са монетите с номинална стойност 2 лв. като причината за това е, че те бяха пуснати най-скоро в обръщение. Монетите от 1 и 2 ст. са с най-голям брой тъй като магазините са длъжни да връщат точно ресто и се запасяват с жълти стотинки. В същото време хората често губят тези монети или просто ги складират в буркани в къщи и така те реално не циркулират в търговския оборот. А на БНБ се налага да пуска на пазара нови жълти стотинки.

За периода юли–септември 2017 г. в Националния център за анализ на БНБ са задържани общо 197 броя фалшиви български банкноти, циркулирали в паричното обращение. От тях най-голям дял от 55,84% имат банкнотите от 20 лв. Задържани са и 151 броя фалшиви български монети, от които 5 броя от 2 лв., 57 броя от 1 лв. и 89 броя от 50 ст. Доста по-често обаче се среща фалшива валута. Задържаните в БНБ фалшиви чуждестранни банкноти през третото тримесечие са: 1837 броя евро, 100 броя щатски долари и 54 банкноти от други чуждестранни валути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай