Ползваме по-лесно данъчни облекчения

Ползваме по-лесно данъчни облекчения | StandartNews.com

По-лесно ползваме данъчните облекчения при подаване на годишните си данъчни декларации за доходите. От тази година вече не е необходимо документи, които са представени пред работодателя, да се прилагат и към годишната данъчна декларация за доходите. Това гласят текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които вече са в сила. Остават само 15 дни, в които всички хора, които са имали доходи извън работната си заплата през 2016 г., трябва да подадат данъчна декларация. Хората, които искат да ползват данъчни облекчения и не са го направили чрез работодателя си, също трябва да подадат декларация.

 
Основната промяна е свързана с ползването на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. Законът дава възможност годишните облагаеми доходи да се намалят с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече деца. А за отглеждане на дете с 50 на сто степен на увреждане облагаемият доход се намалява с 2000 лв., което значи че дължимите данъци са с 200 лв. по-малко. През миналата година дори човек да беше ползвал облекчението за деца чрез своя работодател, ако например имаше доходи от наеми и трябваше да подаде годишна данъчна декларация, в нея също трябваше да се запишат децата и да се сложи подпис от другия родител, че той няма да ползва облекчението. Сега това вече не е необходимо. Достатъчно е в общата таблица за ползване на облекченията към годишната данъчна декларация за доходите да се посочи, че се ползва намалението за деца. Същото е валидно и за облекчението за намалена работоспособност. Хората с 50 на сто намалена работоспособност могат да намалят със 7920 лв. облагаемите си доходи. Ако са ползвали това облекчение чрез работодателя си, вече не е нужно и в годишната си данъчна декларация за доходите да прилагат решението на ТЕЛК/НЕЛК.

 

Законът дава възможност за намаляване на дължимите данъци върху доходите и с дарения. Ако документите за направеното дарение са представени пред работодателя и облекчението е ползване чрез него при оформяне на дължимите данъци върху заплатата, вече не е необходимо същите документи да се прилагат и към годишната декларация за доходите. Целта на тези промени е да се облекчат гражданите като отпадне изискването едни и същи документи да се представят два пъти - пред работодателя и пред НАП. Тази година декларацията за доходите от 2016 г. трябва да се подаде до 2 май, защото 30 април е неделя, а 1 май е официален почивен ден. 2 май е и последният срок за плащане на дължимия данък върху доходите от миналата година.

Най-лесно и бързо данъчните декларации за годишните доходи може да се подадат по интернет. За целта можете да използвате електронен подпис или безплатен персонален идентификационен код, който се взима от офис на НАП. Пускането на данъчната декларацията по интернет има няколко предимства. Първото е че пестите много време и не се налага да ходите до офиса на НАП. Друго предимство, е че не може да допуснете грешка при изчисляване на дължимия данък, защото това става автоматично след като въведете данните за получените доходи, внесените осигуровки, платените авансови налози и ползваните облекчения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай