Политиката доминира финансовите пазари

Политиката доминира финансовите пазари | StandartNews.com

Еврото и паундът следват прогнозите за изборите във Франция и коментарите на Тереза Мей

Изминалата седмица, макар и по-кратка от обикновено заради Великденските празници, бе изпълнена с доста събития, които повишиха напрежението на финансовите пазари. Повечето от водещите новини бяха обвързани с политиката, а не с икономически показатели, като на преден план бяха президентските избори във Франция, обявените предсрочни избори в Обединеното Кралство и задълбочаването на противопоставянето със Северна Корея.
В Обединеното Кралство министър-председателят Тереза Мей изненадващо обяви, че ще свика нови парламентарни избори на 8 юни, с които да засили позицията си по време на преговорите за напускане на Европейския съюз, които предстоят. В момента Консервативната партия на Мей изглежда има голямо предимство в социологическите проучвания, което ще им донесе още по-голямо мнозинство в парламента от досегашното, което от своя страна ще донесе по-голяма стабилност и предсказуемост. За финансовите пазари този политически ход доведе до масивно поскъпване в първия работен ден от седмицата на британския паунд, който доминира спрямо всички останали основни валути. Акциите на борсата в Лондон обаче поевтиняха след тази новина, в резултат на което основният индекс FTSE 100 завърши седмицата със спад от близо 3% - най-лошото му представяне от ноември миналата година насам.
Позитивен ефект от събитията на Острова имаше и за еврото, което също нарасна спрямо основните си конкуренти с изключение на паунда. Единната валута спечели и от последните прогнози за резултатите от изборите във Франция, които дават най-големи шансове за умерения кандидат Емануел Макрон, който би спечелил убедително на втория тур срещу Марин Льо Пен. Все пак притесненията на инвеститорите, че до балотаж ще стигнат крайно левият и крайно десният кандидат, които са антиевропейски настроени, оказаха натиск на капиталовите пазари. Френският индекс CAC 40 приключи седмицата с минимален спад, след като в петък акциите се понижиха в резултат на извършеното нападение в Париж в четвъртък вечер.

За разлика от колебливото представяне в Европа, водещите индекси зад Океана S&P 500 и Dow Jones Industrial Average завършиха седмицата със скромни повишения под едни процент, а технологичният измерител Nasdaq нарасна с над процент и половина. За това спомогна предимно позитивното начало на сезона на корпоративните отчети за първото тримесечие на американските компании.
На стоковите пазари доста слабо представяне имаше черното злато, като американският лек суров петрол и типът Брент отстъпиха на борсите с по около 7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай