Петър Андронов: Вдигането на лихвите е неизбежно

Петър Андронов: Вдигането на лихвите е неизбежно | StandartNews.com

Кредитополучателите да не забравят приказката за Румпелщилцхен, предупреди шефът на банковата асоциация

Вдигането на лихвите е неизбежно до 1-2 г. и тези, които имат кредити или смятат да изтеглят, трябва да го имат предвид. Това стана ясно от думите на Петър Андронов, шеф на Асоциацията на банките в България. Той посочи, че в момента лихвите са стигнали дъното. При ипотечните кредити в левове оскъпяването е средно 4,2%, при потребителските - 9,2%, а при фирмените - 3,9%.

Тази тенденция може да се запази до 2018-2019 г. Причината е, че засега Европейската централна банка се въздържа от стъпки по вдигане на основния лихвен процент. Централната банка на Великобритания обаче вече го направи, а Федералният резерв вдигна три пъти лихвените равнища, очаква се догодина те да скочат 4 пъти. И тъй като повечето кредити у нас са с плаващи лихви (пазарен индекс надбавка), при обръщане на цикъла вноските за клиентите ще нарастват при всяко движение на Euribor и Sofibor.

Според Андронов, кредитополучателите трябва да имат наум приказката на Братя Грим за джуджето Румпелщилцхен - то помогнало на мелничарската дъщеря да изпълни желанието на царя като прави злато от прежда срещу обещанието тя да му даде първата си рожба. Момичето се съгласило, защото за него било важно в момента да се хареса на владетеля, а раждането на дете й изглеждало нещо в далечното бъдеще. Но времето неусетно минало, рожбата се родила, а Румпелщилцхен дошъл да си вземе своето. "В банката, която управлявам, има указание, с което продавачът на кредита предупреждава клиента за това, което предстои", каза Андронов.

Лихвите не са съществени за кредитната активност, а здравето на икономиката, стана ясно още на срещата на банковата асоциация с журналисти. Кредитирането се повишава непрекъснато от лятото на 2016 г. 3,9% е ръстът на БВП за третото тримесечие, а прогнозите на финансовото министерство са, че този ръст ще се запази до 2020 г. Очакваното годишно увеличение на средната работна заплата пък е 10,2%. Петър Андронов отбеляза, че заплатите у нас растат със 7-8% още от 2012 г., а ръстът на БВП е бил доста под 4% през тези години. Изводът е, че възнагражденията не са обвързани с производителността на труда, което прави нарастването им неустойчиво.

Активите на банковата система към 30 септември 2017 г. са 95,1 млрд. лева. Общата сума на депозитите е 70,9 млрд. лева, което е 6,8% годишен ръст. БНБ прогнозира темп на растеж от 7% през 2018 г., въпреки че лихвите са 0,26-0,37% и понижението им е стигнало предела. Печалбата на банките е 871,8 млн. лева към края на септември, като намалението с 1,7% на годишна база. Лошите кредити намаляват до 11,7% от 12,8% в края на 2016 г. Изводите от анализа са, че банковата система е стабилна, ръстът на кредитирането ще продължи, качеството на кредитния портфейл ще се подобрява, а новите регулации, влизащи в сила от 2018 г., ще ангажират допълнителен капитал.

Пазят с боя банкомати

Боя в банкомата е мярка срещу крадците, която се ползва и у нас от някои банки. Това съобщи Ирина Марцева, главен секретар на АББ, по повод зачестилите случаи на обиране на устройства за пари през последните дни. Според банкерите, България е много надолу в световната класация по банкови обири. В САЩ, например, където подобно престъпление се разследва от ФБР, за миналата година има регистрирани 4500 случая. В момента много по-сериозният проблем са киберпрестъпленията, а за предотвратяването им банките готвят специални мерки. "Работим съвместно с ДАНС по въпроса как да накараме хората и фирмите да бъдат по-бдителни срещу кибератаки", каза шефът на АББ Петър Андронов. По думите му, голяма грешка, която масово се допуска, е да се остави екранът с мобилното банкиране незатворен дълго време. Или при получаване на съобщение, което е вирус, веднага да се вкарат паролите, което дава достъп на хакерите до сметките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай