Отпуснаха още 15 милиона на БАН

Отпуснаха още 15 милиона на БАН | StandartNews.com

15 млн. лв. допълнително от бюджета предоставя правителството на Българската академия на науките. Просветният министър Красимир Вълчев посочи, че решението е във връзка с постигнатите договорености в края на миналата година.

Учените от Академията протестираха неколкократно заради определения им бюджет за догодина и заплашиха, че недоволството им ще продължи и по време на европредседателството, което България пое от началото на 2018 г.

Решението за отпусканвето на парите дойде след среща между ръководството на БАН и премиера Бойко Борисов.
Вълчев посочи редица задачи, които по думите му са на дневен ред, като популяризиране на резултати от българската наука, разработване на национални научни програми и др.

Отпуснатите пари ще се разпределят диференцирано от ръководството на БАН по институти в зависимост от научните резултати през 2017 г.

Ръководителят на БАН академик Юлиан Ревалски заяви, че критериите за разпределение на субсидията ще бъдат съгласувани с МОН и Министерството на финансите.

След много години на недофинансиране тази сума е изключително важна в момент, в който правим всичко възможно да задържим и развием потенциала на БАН, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай