06:45 ч.

17.07.17

3 мин.

0

1

0

От 2019 г. скача такса смет в крайните квартали

от Стефан Кючуков |

От 2019 г.  скача такса смет в крайните квартали

Такса смет за гражданите ще скочи от 2019 г. като най-голямото увеличение ще бъде за хората в крайните квартали на градовете. Това ще стане, ако парламентът одобри промените в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети от Министерски съвет през миналата седмица. Промените предвиждат размерът на такса смет да се определя според количеството изхвърлени боклуци или брой на ползвателите на услугата, а не както в момента на база размера на имота и в кой квартал на града се намира.
В първоначалния вариант на предложението за промени беше даден преходен период като до 2020 г. общините щяха да могат да определят размера на такса смет според площта на имота. Но след общественото обсъждане на проекта, тази възможност е отпаднала. Освен това в първоначалния вариант се предвиждаше, че през всяка от първите 5 години след приемане на промените в закона, такса смет за всеки конкретен имот да не скача с повече от 20%. Но и този текст отпада от приетите промени. Така скокът на такса смет за гражданите от 2019 г. може да бъде и по-голям. В момента такса смет за имотите в центъра на големите градове е по-голяма от налога за жилищата в крайните квартали, защото данъчната им оценка е по-ниска. С промените за жилищата в центъра на София и в крайните квартали ще се плаща една и съща такса смет, ако в тях живеят еднакъв брой хора и хвърлят едно и също количество боклук. Наред с това много фирми ще плащат по-малко за събирането на отпадъците, защото сега плащат налога на база притежавани имоти. И за да влязат същите пари в общината, такса смет ще скочи най-много за хората в крайните квартали.
Гражданите и бизнесът плащат такса смет за три отделни услуги - събиране и транспортиране на битови отпадъци до инсталации за тяхното третиране, за самото третиране на боклука и за поддържане на чистотата на обществените места.
С промените в закона за първите две услуги такса смет ще може да се определя според индивидуалното количество битови отпадъци за имота или брой ползватели на услугата в имота. За да се плаща според количеството боклук общините може да задължат хората да купуват определен минимален брой торби, с които да си изхвърлят сметта. Другият вариант е за всеки имот да се определи колко контейнера за боклук са необходими и колко често се събират. Като в този случай блоковете може да поискат общината да им осигури заключващи се контейнери. За услугата по поддържане на чистотата на обществените места такса смет ще може да се определя на база брой ползватели на услугата в имота или според неговата площ. Когато такса смет се определя от количеството на сметта, общината може да приема различни ставки според вида да битовия отпадък. А когато за основа се използва брой ползватели на услугата или площ на имота, общината може да приема допълнително различни ставки според вида на имота и неговото предназначение. Общините ще може да определят и други бази, на които да се пресмята такса смет, но само ако докажат, че реално не може да се приложат начините за изчисление на таксата, посочени в закона.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:22 · 17.07.2017
РЕАЛНО НЕ СТАВА ЯСНО ВСЪЩНОСТ КОЛКО СЕ "УВЕЛИЧАВА" ТАКСА СМЕТ.КАК ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КОЛКО БОКЛУК ИЗХВЪРЛЯТ ПОЛЗВАТЕЛИТЕ НА ЕДИН ИМОТ И КАКВИ ПРОМЕНИ СА СТАНАЛИ ПРИ ОЦЕНКАТА НА ДАНЪКА ЗА ИМОТИТЕ?И КАТО Е РАВНО ЗА КРАЙНИТЕ И ЦЕНТЪРА ПО КОЛКО СЕ ПАДА НА ПОЛЗВАТЕЛ?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент