ОББ дава дивидент от 3,42 лв. на акция

ОББ дава дивидент от 3,42 лв. на акция | StandartNews.com

На провелото се днес, извънредно Общо събрание на акционерите на Обединена българска банка АД бе решено да бъдат изплатени като дивидент за акционерите: цялата нетна печалба на банката за 2015 г. в размер на 48,9 млн. лева и част от неразпределената печалба за минали години в размер на 210,89 млн. лв. Така общата сума на дивидента, който ще бъде платен на акционерите на ОББ, възлиза на 259,79 млн. лв. или по 3,42 лв. на акция.

„Това решение е реализация на част от стратегията на Банката за оптимизиране на капитала на акционерите без това да става за сметка на нейната капиталова стабилност", коментира Стилиян Вътев, Главен изпълнителен директор на ОББ. "Капиталовата адекватност на институцията след успешните резултати от проведения през 2016 г. „Преглед на качеството на активите" (AQR) e на твърде нетипичното високо ниво за банкова институция от 29%. С взетото решение се постига по-добро ниво на управлявания капитал, като коефициентът на капиталова адекватност е вече 20 на сто. Въпреки че този коефициент продължава да бъде доста над установения праг от БНБ и разумната банкова практика по света, той напълно съответства на политиката на ОББ и нейните акционери за гарантиране на капиталовата й стабилност в годините напред като една от водещите и системно значими банки в България", допълни той.

Изплащането на дивидента ще стартира след 19 декември 2016 г., като акционерите на ОББ могат да получат необходимата им информация от сайта на банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай