Няма да регистрираме колата в общината

Няма да регистрираме колата в общината | StandartNews.com

Дават 5% отстъпка, ако пуснем годишната си данъчна декларация по интернет

София. От 1 януари 2015 г. всички хора, които купуват, прехвърлят или отписват автомобил, няма да е необходимо да ходят до общината, а ще бъде достатъчно да направят това в КАТ. Това обясни председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова, след като депутатите приеха окончателно промените в данъчните закони.

От КАТ всички промени в регистрацията на автомобилите ще бъдат предавани на съответната администрация, тя ще определи размера на данъка и ще го съобщи на собственика. Менда Стоянова подчерта, че в общинските регистри има много дублирани МПС-та, които се водят на няколко собственика, което означава, че има грешна база данни.

Отстъпка от 5% ще се ползва и за данъка върху годишните доходи за довнасяне, ако хората подадат декларацията си по интернет и платят данъка в предвидения за това срок от 30 април. Като за подаване на декларациите няма да се изисква електронен подпис. Ще бъде достатъчен Персонален идентификационен код, който вече може да се вземе от НАП и е безплатен. С този ПИК хората може да правят справка в сайта на НАП, за да видят данъчните си задължения, а на един етап с него ще може да се плащат през интернет и задълженията към хазната.

Да отпадне облекчението, според което хазната връща платените данъци върху годишните доходи, които са до 12 минимални заплати, решиха депутатите. Това облекчение касае изключително тесен кръг доходи - само от трудови договори, ако човек има други доходи, дори от банкови сметки, не може да ползва облекчението, обясни Стоянова. Затова много хора очакват за получат облекчението, като подадат декларация за доходите си от 2014 г., но няма да могат да го ползват.

С данък от 10% ще се облагат допълнителните разходи на депутатите в размер на две трети от основната им заплата, които получават, за да наемат външни сътрудници и консултанти.

Вдигането на акцизите за цигарите се отлага за 2016 г. Заради ангажиментите ни към ЕС до 2018 г. България трябва да достигне минималните нива на акцизите за ЕС - 90 евро на 1000 къса, или 177 лева на 1000 къса.

Данъците за жилищата и колите ще се плащат на две вноски - до 30 юни и до 31 октомври, като платилите цялата сума в първия срок ще ползват отстъпка от 5%. Да се отложи с една година до 1 януари 2016 г. въвеждането на нови правила за определяне на такса смет, решиха депутатите. Дали сме срок на Министерски съвет до 31 март да разработи методика заедно със сдружението на общините, каза Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай