11:38 ч.

17.03.17

3 мин.

0

0

0

Нови правила за ОЛП и за лихвите по заемите

от редактор |

Нови правила за ОЛП и за лихвите по заемите

По нови правила ще се определя основният лихвен процент (ОЛП) на БНБ от 1 юли. На проведено вчера заседание Управителният съвет на БНБ взе решение да преустанови, считано от 1 юли 2017 г., изчисляването на индекса „ЛЕОНИА", който в момента се използва за определянето на ОЛП. Наред с това УС на БНБ прие Методика за изчисляване на индекс за сключените сделки с депозити овърнайт в левове на междубанковия пазар „ЛЕОНИА Плюс". Новият индекс „ЛЕОНИА Плюс" е среднопретеглена стойност на лихвите по всички сделки за предоставяне на необезпечени левови овърнайт депозити на междубанковия пазар в България.
Индексът „ЛЕОНИА Плюс" ще замени „ЛЕОНИА" като база за изчисляване на ОЛП от 1 юли 2017 г. Тази дата е съобразена с периода на прилагане на законната лихва за полугодие и датата на обявяването й на 1 януари и на 1 юли, съгласно ПМС № 426 от 2014 г. БНБ ще продължи да обявява ОЛП по досега установения ред.
Новият индекс „ЛЕОНИА Плюс" се различава от „ЛЕОНИА" по по-широкия обхват от доставчици на данни, в който ще се включват всички банки, лицензирани от БНБ, и клонове на чуждестранни банки в страната.


Освен това е променен подходът при отразяване на дните, в които няма сключени сделки - когато в даден работен ден на междубанковия пазар няма сключени сделки по предоставяне на необезпечени депозити овърнайт в левове, БНБ ще публикува стойността на индекса „ЛЕОНИА Плюс" като неналичен, означено с „n/a", а не както досега, чрез публикуване на стойността на индекса от предходния работен ден.


Описаните промени имат за цел да осигурят максимално широка представителност и надеждност на индекса „ЛЕОНИА Плюс", посочват от БНБ.


Също така, УС на БНБ прие, считано от 1 юли 2018 г., да преустанови изчисляването и публикуването на справочните индекси „СОФИБИД" и „СОФИБОР". Решението се взема във връзка с прилагането на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/1011 на Европейския парламент и на Съвета относно индекси, използвани като бенчмаркове за целите на финансови инструменти и финансови договори или за измерване на резултатите на инвестиционни фондове (Регламента).


Съгласно Регламента, след 1 януари 2018 г. бенчмарковете следва да се изготвят от лицензирани или регистрирани администратори от ЕС или от трета държава, включени в регистър, поддържан от Европейския орган за ценни книжа и пазари.


Посочената дата на прекратяване изчисляването на индексите „СОФИБИД" и „СОФИБОР" е съобразена с чл. 57 и 58 от Регламента, с които са приети съответни изменения в Директива 2008/48/ЕС за договорите за потребителски кредити и в Директива 2014/17/ЕС относно договорите за кредити за жилищни недвижими имоти за потребители, като се изисква държавите-членки да съобразят законите си с тези промени в срок до 1 юли 2018 г.


Индексът „СОФИБОР" се използва за определяне на лихвите по някои кредити. Някои банки предлагат ипотечни заеми с лихви, които са формирани от „СОФИБОР" плюс надбавка. Затова коректното му изчисляване е важно за потребителите. Индексът "СОФИБОР" е фиксинг на котировките на необезпечени депозити в левове, предлагани на българския междубанков пазар.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент