Нови договори за саниране, ако се осигурят пари от бюджета

Нови договори за саниране, ако се осигурят пари от бюджета | StandartNews.com

Определените досега 2 млрд. лв. за саниране ще стигнат за всички сключени договори за целево финансиране, които са за 2022 сгради. Това стана ясно на среща на министъра на регионалното развитие инж. Спас Попниколов и зам.-министъра арх. Виолета Комитова с представители на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и на „Българска банка за развитие"АД (ББР).

В началото на срещата министърът увери, че целта на МРРБ е всички заинтересовани страни да работят в партньорство за успешната реализация на програмата, която продължава в границите на осигурения досега финансов ресурс.

Кметовете съобщиха за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. До същата констатация беше стигнало и ръководството на министерството, което наложи и изпращането на две писма от МРРБ с указания към ББР да бъдат подписани всички заявени искания за сключване на анекси към описаните 2022 договора, със забележката до достигане на разполагаемия финансов ресурс. От страна на банката увериха, че се работи по въпроса с анексите. Стана ясно също, че банката има ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно.

За останалите 2312 сдружения, които са искания за финансиране до ББР, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата с решение на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай