НАП проверява коли с германски номера

НАП проверява коли с германски номера | StandartNews.com

Данъчните проверяват собствениците на скъпи автомобили, които се карат в България с номера от Германия. Като НАП проверява дали за тези коли се плаща данък "уикенд", и дали номерата от Германия не се използват за укриване на налози. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата Николай Александров, Обединени патриоти.

НАП е възложила проверки на две германски дружества Eurolink D GmbH и Eurolink e. K. Inh Evgenia Nikova във връзка с осъществяваната от тях дейност на територията на България по отдаване под наем и продажба на луксозни автомобили с чужда регистрация на граждани и фирми, пише министър Горанов. Към настоящия момент проверките не са приключили. Но подозренията на НАП са, че действа мащабна схема, при която фирмите в Германия се ползват за укриване на данъци от дейност в България.

При проверките от НАП са получили списък от полицията на всички автомобили, които са собственост на Eurolink. От събраните при проверките документи става ясно, са има много договори за отдаване под наем на автомобили с германска регистрация, сключени предимно през 2013 и 2014 г., по които получатели са български фирми. Същите преотдават или преупълномощават трети лица (граждани или фирми) да управляват автомобилите. Тези договори обикновено са сключени за срок от 1 година, като изрично е заложена клауза, че срокът се подновява и за следващата година, ако не са предприети действия от някоя от страните за прекратяване, пише в отговора на министър Горанов. В тези договори е посочено място за връщане на автомобила - адрес в София. Когато за предаване на автомобила има приемо-предавателен протокол, за място на предаване също се посочва адрес в София. От НАП са посетили всички адреси, които се предполага, че са свързани с дейността на германските дружества в България. На тези адреси обаче не са установени лица, свързани с проверяваните фирми, както и не е било възможно да се съберат писмени доказателства, че помещенията са се ползвали за офиси на тези фирми.
Във връзка с проверките на Eurolink D GmbH и Eurolink e. K. Inh Evgenia Nikova са започнали проверки на 162 фирми и граждани, които са наели от тях автомобили. От тези проверки става ясно, че двете германски дружества дължат данък за доходите от дейността си в България, но такъв налог не е платен.

Служителите на НАП са изготвили 45 доклада с предложения да стартират проверки на български фирми, които са взели под наем автомобили от двете германски дружества. Като се проверява дали колите се използват и за лични цели от собствениците и работниците, дали зя тях е платен данък "уикенд", дали е ползван данъчен кредит по ДДС. В резултат са възложени 3 ревизии и 34 проверки. От НАП са изпратили и две молби за административно сътрудничество с Германия относно дейността на Eurolink D GmbH и Eurolink e. K. Inh Evgenia Nikova. Като подозренията са, че дейността реално се осъществява в България, макар формално да се ползват германски фирми. Освен това се избягва регистрацията на автомобилите в България, въпреки продължителния период на ползването им в страната. В момента се чака отговор от Германия, а проверките продължават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай