Над 1 млрд. евро са пратили емигрантите в България

Над 1 млрд. евро са пратили емигрантите в България | StandartNews.com

Над 1,15 млрд. евро са пратили през миналата година на близките си у нас българите, които работят в чужбина. Сумата е с 284 млн. евро повече от 2016 г., когато емигрантите и гастарбайтерите са направили преводи към България за 869 млн. евро. Това показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ). Разбивката по месеци показва, че май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на миналата година гастербайтерите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро.

Средствата изпратени от сънародниците ни в чужбина са повече от чуждите инвестиции в страната за 2017 г., които възлизат на близо 902 млн. евро. Това за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред, коментират от investor.bg.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите

пък отиват директно в потреблението

въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.

Притеснително е също, че чуждите капиталовложения са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие, е коментарът на investor.bg.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.
Междувременно Европейската комисия обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които

паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини

за крайния потребител.

Досега за компаниите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за операции в страната или в еврозоната. В официално съобщение европейските власти посочват, че сега това предимство ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.

Всички вътрешни презгранични трансакции (изпращане и теглене на пари в брой, както и разплащания – бел. ред.) в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.

Така например, в рамките на новото предложение презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. Това е значителна промяна, тъй като таксите за обикновен банков превод могат да достигнат изключително високи стойности в някои държави членки извън еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай