Купувачите на жилища в София се ориентират към по-големи апартаменти

Купувачите на жилища в София се ориентират към по-големи апартаменти | StandartNews.com

Нараства интересът към по-големите жилища в кварталите с изградена метролиния в София и се засилва търсенето в кварталите с по-ниски цени, отчитат от агенцията за имоти Primo+. Това са двете основни тенденции на жилищния пазар в столицата през 2016 г. Купувачите – най-често семейства с деца, предпочитат по-просторни апартаменти с две спални с достатъчно светлина. Купувачите на имот с цел инвестиция се ориентират повече към апартаменти с една спалня заради по-добрата възвръщаемост, коментира Георги Янков, мениджър на отдел "Продажби" в агенцията.
Най-предпочитаните квартали остават тези с функционираща линия на метрото - "Дианабад", "Изток", "Младост", "Дървеница", "Лозенец", "Хладилника" и други. Интересът обаче все по-често се насочва и към западните квартали на София заради все още по-ниските цени там, както и по протежение на бъдещата трета линия – от "Враждебна" до „Овча купел".
Запазва се и интересът към южните квартали, а причината е бързата връзка с центъра на София чрез трамвая по бул. „България" и близостта до Южния парк.
Местоположението остава най-важният фактор при избора на жилище, обяснява Янков. Изложението и етажността също са сред ключовите фактори за купувачите. Предпочитани са южното и източно изложение, които осигуряват достатъчно светлина през цялата година, както и ниските етажи са по-предпочитани. A някои клиенти плащат по-високи цени за апартаменти, стига само те да са с хубава гледка.
Все повече сделки се сключват за жилища в строеж. За придобиването на имот от доказан строител това е единствената опция, защото след получаване на разрешение за ползване обикновено остават имоти, които не се харесват на средностатистическите клиенти.
Засилената активност и по-ниските лихви по ипотечните кредити са тласнали цените в повечето квартали на София над границата от 1 000 евро за кв.м, а в централните райони и над 1 500 евро. Очаква се плавният ръст да продължи и през следващата година със запазване на засиления интерес към жилищния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай