КФН прие методологията за втората проверка на застрахователите

КФН прие методологията за втората проверка на застрахователите | StandartNews.com

Комисията за финансов надзор одобри "Методология за проверка на активите на пенсионните фондове в България" и "Методология за проверка на балансите на застрахователите", съобщиха от КФН. Те трябва да послужат на одобрените независими външни експерти да извършат проверките в двата сектора към 31 декември 2016 г.

Регулаторът одобри и списък с допуснатите външни експерти да извършат проверките.

Одитът на активите на пенсионните дружества ще извършат девет независими дружества, а на балансите на застрахователите – десет български и чуждестранни одиторски компании.

Новата проверка на дружествата от небанковия финансов сектор се налага, за да бъдат отчетени настъпилите промени след прегледа до 30 юни 2016 г., като се вземе предвид ефектът от всички последващи събития до края на годината, уточняват от КФН.

„С цел да се гарантира траен ефект от извършения преглед на застрахователите е необходимо да се извърши проверка от независими външни експерти към 31 декември 2016 година", аргументират се в комисията.

Основните цели са да се осъществи анализ на застрахователния портфейл на всяко застрахователно дружество, да се установят задълженията по застрахователните договори и да се оцени адекватността на техническите резерви по Платежоспособност II.

Освен това трябва да се получи разумна приблизителна оценка на икономическата стойност на съответните технически резерви, както и да се направи оценка, в съответствие с рамката Платежоспособност II, доколко са подходящи принципите за признаване и оценка, прилагани за всички активи и пасиви, като специално се наблегне върху оценката на влиянието на операциите и сделките с физически или юридически лица в тесни връзки със застрахователя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай