КФН определи кой ще проверява застрахователите

КФН определи кой ще проверява застрахователите | StandartNews.com

Комисията за финансов надзор (КФН) назначи независими външни експерти за извършване на проверка на балансите на застрахователите и презастрахователите, в това число на ниво застрахователна група към 31 декември.

Това са независимите външни оценители „БДО БЪЛГАРИЯ" ООД, „ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД, ДЗЗД "ГД КОНСОРЦИУМ ГРАНТ ТОРНТОН БЪЛГАРИЯ - ГЪРЦИЯ", България и Гърция, „ЕЙЧ ЕЛ БИ БЪЛГАРИЯ" ООД, „КПМГ БЪЛГАРИЯ" ООД, „ПРАЙСУОТЪРХАУСКУПЪРС ОДИТ" ООД, „ЪРНСТ И ЯНГ ОДИТ" ООД и „MAZARS SA", Франция

Новата проверка на дружествата от небанковия финансов сектор се налага, за да бъдат отчетени настъпилите промени след прегледа до 30 юни 2016 година, като се вземе предвид ефектът от всички последващи събития до края на годината.

Преглед ще бъде извършен и в пенсионния сектор, за който Комисията вече обяви външните одитори.

Резултатите от прегледите на балансите на застрахователите и презастрахователите и на активите на пенсионните фондове бяха публикувани на 3 февруари 2017 г. Референтната дата на прегледите беше 30 юни 2016 г., към която беше извършен преглед на балансите на застрахователите и презастрахователите и на активите на пенсионните фондове и бяха преизчислени капиталовите изисквания за българския застрахователен пазар.

На практика външните експерти имат задачата да отчетат настъпилите промени след тази дата. В съобщението на Комисията при обявяването на одиторите за пенсионните фондове, КФН посочи, че това ще „гарантира траен ефект от извършения преглед".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай