Ивайло Иванов пое НОИ

Не може да има таван на болничните, обяви той

Ивайло Иванов пое НОИ | StandartNews.com

Ивайло Иванов бе избран с абсолютно мнозинство за управител на НОИ на извънредно заседания в Народното събрание, обяви "Фокус".  Депутатите гласуваха със 183 гласа „за", 0 „против" и 1 „въздържал се". Кандидатурата на Ивайло Иванов бе единствената постъпила такава, като според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика той отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен.

Ивайло Иванов е издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години. Решението влиза в сила от приемането му. По време на дебатите депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков заяви, че наистина Ивайло Иванов е единствената кандидатура, но при издигането и обсъждането й са спазени процедурните правила за предлагане и избиране. "Г-н Иванов го познавам от 2007 г. като изграден специалист в социалната сфера и той отговаря на изискванията. Изглежда в моите очи като професионалист и експерт в социалната сфера. Представи концепцията си пред Комисията. В момента на НОИ му липсва информираност най-малко заради последните промени. В ПГ на „БСП за България" обсъдихме също кандидатурата", коментира Гьоков.

По думите му са наясно, че от управителя на НОИ зависят целите за управление, но в никакъв случай не зависи следваната политика в осигурителната система, която към момента единствено се изразява в увеличаване на пенсионната възраст и стаж. "В никакъв случай не сме съгласни и ще продължим да предлагаме алтернатива. Кандидатурата му не е издигната от подходящите политически сили. Сега на това гласуване ще подкрепим кандидатурата му, което е много сериозен кредит на доверие", каза още Георги Гьоков.

Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ПГ на ДПС Хасан Адемов заяви, че НС е изправено пред важен избор. "Ние от ДПС сме убедени, че изборът на управител на НОИ трябва да предложи кандидатура, подкрепена консенсусно. Нямаме основание да не търсим възможности за търсене на консенсус. Такава публична институция задължително трябва да се търси такъв. Затова даваме в аванс нашето доверие към Ивайло Иванов. Молбата ми е за следващата година да подкрепим предложения, които да минат поне 1% от разходите", добави Адемов.

Според него управителят на НОИ е фигурата, която се занимава с административното управление и оперативното ръководство на НОИ и политиките, които изпълнява са свързани с осигуряване на прозрачност, електронни услуги гарантиране на осигурителните плащания и права на българските граждани. "Трябва да си дадем сметка за предлаганите закони от нас и най-вече финансовият инструмент – бюджетът на ДОО", каза още Хасан Адемов.

Таван на болничните не може да има, обяви Ивайло Иванов, след като бе избран. "Предвиждам да направя среща с институциите от ЕС. Прекалено много български граждани вече знаят, работят и се осигуряват в чужбина, за да може те да получат пълните си осигурителни права и социални плащания. Предложенията за промени в болничните ще са законови и ще се проведат срещи с министъра на здравеопазването, с шефа на НЗОК, за да видим там, където има повече издадени, да се направи анализ на помощите“, коментира Иванов.

По думите му ще бъдат предложени законодателни промени на народните представители, за да може да се прецизира отпускането, тъй като ръстът на болничните за последната година е изключително голям. „След като направим анализа и обсъдим, тогава ще кажем какви ще са реалните промени. Таван на болничните не може да има. Няма да лишаваме хората от права. Когато човекът е болен, естествено, че той ще може да си ползва съответните болнични. Трябва да се ограничат тези, които се ползват неправомерно и за които всички сме чували, за да може тези средства, които се изразходват, да отидат все пак при хората, които наистина имат нужда, а не да се ползват за покриване на други плащания“, каза още Ивайло Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай