15:58 ч.

27.04.17

2 мин.

0

0

0

Инвестираме в ДЦК на фондовата борса

от редактор |

Инвестираме в ДЦК на фондовата борса

Българските граждани и фирми по-лесно ще могат да инвестират в Държавни ценни книжа (ДЦК). Те ще се търгуват и на Българската фондова борса. Това стана ясно от думите на подуправителя на БНБ и ръководител на управление „Банково" Нина Стоянова при откриването на 19-ти финансов технологичен форум „Модерната финансова институция". БНБ  приключи работа по проект за техническо осъществяване на директна връзка на Депозитаря на ДЦК със системата E-BOND към платформата BLOOMBERG PROFESSIONAL. Бяха приети промени в подзаконовата нормативна база, регламентираща пазара на ДЦК,  което дава възможност за стартиране на търговията с ДЦК на тази система до средата на тази година, каза Нина Стоянова. Успоредно с това предстои БНБ да започне работа по проект за изграждане на директна връзка между Депозитаря на ДЦК и системата на „Българска фондова борса" АД. Което ще даде възможност ДЦК да се търгуват и на борсата.
"Всички банки в страната вече предлагат на клиентите си платежна сметка за основни операции. Необходимо е обаче да се работи повече за популяризирането на този вид сметка и нейните функционалности", каза още Стоянова.


"През тази година работим по въвеждането в българското законодателство на втората директива за платежните услуги. Директивата въвежда два нови вида платежни услуги, извършвани изцяло в интернет среда – услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка, и регулира дейността на доставчиците, които ги предлагат. Друг важен нов елемент, осигуряващ защита на ползвателите на платежни услуги, са изискванията относно повишаване сигурността на плащанията чрез въвеждане на задълбочено установяване на идентичността на клиента при плащания, осъществявани чрез отдалечен достъп и в интернет среда, както и изискването за докладване към надзорните органи на инциденти, свързани със сигурността, от страна на доставчиците на платежни услуги", каза подуправителят на БНБ.


Директивата ще бъде въведена с нов Закон за платежните услуги и платежните системи, чийто първоначален проект е в процес на консултиране със съответните институции и доставчици на платежни услуги, като се очаква до средата на годината да бъде изпратен в Министерство на финансите за внасяне в Министерски съвет и за приемане от Народното събрание. България трябва да въведе в законодателството си директивата до 13 януари 2018 г., стана ясно от думите на Нина Стоянова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент