Икономисти: Махнете данъка върху лихвите

Икономисти: Махнете данъка върху лихвите | StandartNews.com

Намаляване на основни данъци и осигуровки, оптимизиране на публичните разходи и повече избор в осигурителните системи, предолжиха от Института за пазарна икономика (ИПИ) като представиха своя Алтернативен бюджет 2018 г.
Икономистите предлагат премахването на неефективни данъци като тези върху дивидентите, лихвите, застрахователните премии и премахването на данъчни преференции като намалената ставка на ДДС за туризма.

Приемане на бюджет 2018 г. с излишък е най-логичната политика предвид развитието на икономиката, смятат от ИПИ.

През последните две годни страната има висок икономически растеж, а перспективата за следващите 3 години е развитието на икономиката да запази настоящите темпове. "Oт икономическагледна точна няма обяснение за политиката на бюджетен дефицит, която ще продължи и през следващите поне две години", каза икономистът Десислава Николова. ИПИ предлага бюджетен излишък от 1,1% от БВП, а МФ - дефицит от 1%. Приходите в държавния бюджет през 2018 г. могат да са 36,9 млрд. лв., или 35% от БВП, при заложени в проекта на МФ приходи от 38,2 млрд. лв., което е 36,2% от БВП, казаха икономистите.

Фокус на Алтернативния бюджет е образователната реформа. Трябва да се създадат стимули за привличане на млади и амбициозни учители и реално да се въведе дуалното образование, смятат от ИПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай