"Гражданска" скача с 200% за нарушителите

"Гражданска" скача с 200% за нарушителите | StandartNews.com

Цените на застраховките „Гражданска отговорност" от началото на 2018 г. ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя.

Идеята е водачите на МПС без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която е в момента, а хората с нарушения – по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%. Това каза пред bTV зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Тя обясни, че КФН дълго се е готвила за въвеждането на системата, при която застраховките "Гражданска отговорност" да са с индивидуални цени. Ралица Агайн обясни, че една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус – малус" е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. Тя посочи, че при определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.

„Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя", обяви зам.-председателят на КФН. Тя напомни статистически данни, според които най-много са нарушенията, свързани с превишена скорост - общо 1 милион в периода 2014-2017 г. Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемането на предимство, рязката смяна на посоката на движение, неспазването на дистанция. Агайн уточни, че новата система може и да не влезе в сила от 1 януари 2018 г., но със сигурност ще бъде въведена в началото на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай