Граждани движат кредитния пазар

Граждани движат кредитния пазар | StandartNews.com

Гражданите движат кредитния пазар в страната. През октомври отпуснатите банкови заеми за домакинствата нарастват със 153 млн. лв. и достигат 19,662 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Като увеличение има както при жилищните, така и при потребителските заеми.

Същевременно общият обем на кредитите за бизнеса през октомври се свива с 88 млн. лв. и достига 31,286 млрд. лв. Всъщност при корпоративното кредитиране пазарът се диктува от няколко десетки големи предприятия в страната. А много от фирмите предпочитат да не взимат кредити, с които да разширяват дейността си и разчитат на собствени средства, чуждестранни инвеститори или пък не правят планове за развитие и не им е необходимо финансиране.

Това се доказва и от данните за отпуснатите кредити в рамките на година. За 12 месеца кредитите за нефинансовите предприятия се увеличават с 454 млн. лв., или само с 1,5%, сочат данните на БНБ. И въпреки че, бизнес кредитите все още са доста повече като обем от отпуснатите заеми за домакинствата, при кредитирането на гражданите има доста по-голямо раздвижване. За година заемите за граждани са се увеличили с 1,172 млрд. лв., или с 6,3%.

През октомври депозитите на бизнеса в банките нарастват с 431 млн. лв. Това, заедно със намаление обем на кредитирането показва, че предприятията предпочитат да трупат парите си в банки, вместо да ги инвестират в дейността си, или пък да вдигат заплатите на хората. През октомври депозитите на домакинствата също се увеличават - със 193 млн. лв., но това е доста по-бавен темп на нарастване, отколкото спестяванията на бизнеса. В рамките на година фирмите също трупат повече пари на влог в банките, отколкото домакинствата.

За последните 12 месеца депозитите на бизнеса са нараснали с 2,652 млрд. лв., а на гражданите - с 2,52 млрд. лв. Като при гражданите има тенденция да се увеличават спестяванията на богатите, а по-бедните теглят от спестяванията си за да вържат семейния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай