Готови сме да влезем в елитния клуб на еврото

Готови сме да влезем в елитния клуб на еврото | StandartNews.com

България е подготвена и по двете основни цели, които сме си поставили след присъединяването ни към ЕС, а именно – влизането в Шенген и влизането в еврозоната. Страната е подготвена и политически, и икономически. Единствено политическите фактори в Европа спъват осъществяването на тези две цели за България. Факторите, които спират членството на страната ни и в Шенген, и в еврозоната, всъщност са извън нашата страна.

Мнозина твърдят, че ще има промяна на цените, ако влезем в еврозоната. На тези страхове аз бих отговорил, че няма негативни аспекти от присъединяването на България към общото валутно пространство. Има, разбира се, няколко крайъгълни камъка, които трябва да бъдат внимателно обсъдени. Първият въпрос, който подлежи на дискусия, е

дали страната ни трябва първо да се присъедини към банковия съюз

Официално това не е становище на Европейската централна банка, но негласно се твърди, че е предпоставка за членство в еврозоната. Вторият сериозен крайъгълен камък е договарянето на обменния курс, от който ще бъде заменен българския лев с еврото. За момента виждаме, че има единно становище между европейските чиновници и експертите на Министерство на финансите. Те са на мнение, че сегашният курс от 1.95583 ще остане курса, на който левът да премине в еврото. Всякакво предоговаряне или опити за предоговаряне на този курс наистина може да доведе до поскъпване на цените в България. Този въпрос е много важен и е обект на преговори. За момента, това, което се чува, е че европейските експерти и техните български колеги са на едно и също мнение – курсът, който в момента България има като курс във валутния борд, ще бъде използван за влизане в чакалнията на еврозоната ERM II и след това за влизане в еврозоната. Това е най-доброто решение за България. По този начин,

ако има някакво поскъпване на цени на продукти, то би било само на спекулативна база

от недобросъвестни търговци и не би се определило от самата процедура за влизане на България в общото валутно пространство.

Смятам също така, че приемането ни в чакалнята на еврозоната би спомогнало и за икономически растеж. Реално ползите от подобно събитие биха били по-скоро индиректни, отколкото директни. Първо, държавите, които са въвели еврото, се смятат за елита на държавите-членки на ЕС. Освен това, от гледна точка на търговски и туристически обмен, държава, в която цените са в евро, е много по-разпознаваема, много по-лесна за търговия, за туристически посещания, за инвестиции, отколкото държава, в която трябва да се превалутират инвестициите. Така че, при всички положения, повече е престиж България да бъде в този клуб. А от този престиж, влизайки в този елитен клуб на държавите-членки на еврозоната, ще доведе и до икономически облаги и до облекчаване на бизнеса и търговията в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай