22:35 ч.

26.04.18

2 мин.

0

12

0
Готови сме да влезем в елитния клуб на еврото

България е подготвена и по двете основни цели, които сме си поставили след присъединяването ни към ЕС, а именно – влизането в Шенген и влизането в еврозоната. Страната е подготвена и политически, и икономически. Единствено политическите фактори в Европа спъват осъществяването на тези две цели за България. Факторите, които спират членството на страната ни и в Шенген, и в еврозоната, всъщност са извън нашата страна.


Мнозина твърдят, че ще има промяна на цените, ако влезем в еврозоната. На тези страхове аз бих отговорил, че няма негативни аспекти от присъединяването на България към общото валутно пространство. Има, разбира се, няколко крайъгълни камъка, които трябва да бъдат внимателно обсъдени. Първият въпрос, който подлежи на дискусия, е


дали страната ни трябва първо да се присъедини към банковия съюз


Официално това не е становище на Европейската централна банка, но негласно се твърди, че е предпоставка за членство в еврозоната. Вторият сериозен крайъгълен камък е договарянето на обменния курс, от който ще бъде заменен българския лев с еврото. За момента виждаме, че има единно становище между европейските чиновници и експертите на Министерство на финансите. Те са на мнение, че сегашният курс от 1.95583 ще остане курса, на който левът да премине в еврото. Всякакво предоговаряне или опити за предоговаряне на този курс наистина може да доведе до поскъпване на цените в България. Този въпрос е много важен и е обект на преговори. За момента, това, което се чува, е че европейските експерти и техните български колеги са на едно и също мнение – курсът, който в момента България има като курс във валутния борд, ще бъде използван за влизане в чакалнията на еврозоната ERM II и след това за влизане в еврозоната. Това е най-доброто решение за България. По този начин,


ако има някакво поскъпване на цени на продукти, то би било само на спекулативна база


от недобросъвестни търговци и не би се определило от самата процедура за влизане на България в общото валутно пространство.


Смятам също така, че приемането ни в чакалнята на еврозоната би спомогнало и за икономически растеж. Реално ползите от подобно събитие биха били по-скоро индиректни, отколкото директни. Първо, държавите, които са въвели еврото, се смятат за елита на държавите-членки на ЕС. Освен това, от гледна точка на търговски и туристически обмен, държава, в която цените са в евро, е много по-разпознаваема, много по-лесна за търговия, за туристически посещания, за инвестиции, отколкото държава, в която трябва да се превалутират инвестициите. Така че, при всички положения, повече е престиж България да бъде в този клуб. А от този престиж, влизайки в този елитен клуб на държавите-членки на еврозоната, ще доведе и до икономически облаги и до облекчаване на бизнеса и търговията в България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:25 · 04.05.2018
готови сте да влезете и в ада заради кьор софрата на държавния кокал-властта,мръсни сикаджииски мутри.
Потребител · 20:15 · 27.04.2018
ЯВНО БОЛГАР БОЛГАР НЕ Е ОТ НАЙ УМНИТЕ ИНДИДВИДИ ЩОМ КАЗВАТЕ ЧЕ ДРУГИ ДЪРЖАВИ СА ГО ОРАБИЛИ.ВМЕСТО ДА ПОГЛЕДНЕ КОЙ СЕ ВОЗИ НА БЕНТЛИ В БЪЛГАРИЯ.АКО БОЛГАР БЕШЕ МАЛКО МАЛКО ПО УМЕН, НЯМАШЕ ДА СИ РАЗРУШИ ИНДУСТРИЯТА И ПРОДАДЕ ПЕЧЕЛИВШИ ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА ПО МАЛКО ОТ 5 % ОТ ЦЕНАТА ИМ.
Потребител · 09:38 · 28.04.2018
@Потребител Ами мариците. кауфландите. лидъл. златодобива. пивоварните. банките. застрахователите. енергодружествата. Всички пари от тези дейности напускат България. Те не са в български ръце. В западни са.
Потребител · 18:26 · 28.04.2018
@Потребител Двата ТЕЦ Марица продадени след даден подкуп, в единия са вложени около 3 000 000 000 след закупуването им на ниски цени. И не са напълно Американски има и Български собственици в тях, да парите отиват обратно при инвеститорите.Ти като си сеиш доматите в градината за себе си ли очкваш да ги ползваш или за крадците да ги оберът защото ги мързи да работят?
Потребител · 18:31 · 28.04.2018
@Потребител Кауфланд и Лидъл, тези компании са инвестирали в сгради и машини в България, стоката им е предимно от други страни понеже Българските фирми не произвеждат качествени стоки, салами и кайма със соя и сирена с палмово масло, газирани напитки с изкуствени съставки вместо да използват Български плодове и зеленчуци и да правят натурални и качествени продукти.Може да се направи но е заложено в Българина че другия Българин до него е по прост и няма да разбере че е измамен и платил пълна цена за 50% евтин пълнеж.
Потребител · 18:43 · 28.04.2018
@Потребител За пововарните и енергодружествата всичко е най вече до мениджерите, такива професионални кадри в Българият липсват, ако ги имаше нямаше да ги продадъ т на чужди компании. И тука опира за всичко отгоре написано качеството на човешкиа ресурс в България.С калинки, шуробаджанащина, партийни назначения,подкупи,корупция, кражби, измами всичко това насадено в хората и обществото като нормален начин на живот и поведение, довежда до унищожаване на малкото добри специалисти и емиграциа, с много бедност ,отчаяние и глад за останалите.
Потребител · 12:42 · 27.04.2018
Смешници крадливи,някой за нещо да ви бръсне? Оправете си отчайващата беднотия, резултат от повсеместната корупция, въведете поне подобие на законов ред и правова държава, спрете кортежите на всевластните мутри, па тогава се правете на европейци.
Потребител · 08:26 · 27.04.2018
НОВИТЕ БАЙ ГАНЬОВЦИ: " БОЛГАР, БОЛГАР ' и буф на масата на богатите,ограбили нас за да станат богати.ДЕБИЛИ,СЪР!
Потребител · 17:14 · 27.04.2018
@Потребител Точно казано . Богатството на запада се дължи на ограбването на народите включително и България.
Потребител · 07:01 · 27.04.2018
За да се вземе добро решение трябва да се казват и негативите а не само плюсовете. Нищо в ЕС не е безплатен обяд ако още не сте го разбрали
Потребител · 06:05 · 27.04.2018
Вие все сте готови да седнете на приготвена чужда трапеза, а те готови ли са за вас?
Потребител · 02:25 · 27.04.2018
Елитния клуб, а?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент