Финансисти: Кешът няма да изчезне

Финансисти: Кешът няма да изчезне | StandartNews.com

Новият длъжник - мъж под 30 г. от Бургас, Стара Загора и Русе, харчи за автомобили и джаджи

Кешът няма да изчезне, въпреки все по-голямото навлизане на дигитализацията в разплащанията. Около тази теза се обединиха участниците в първия банково-финансов форум на списание "Мениджър" под надслов „Бъдещето на парите". "Никога няма да изчезнат хартиените пари. Ако всички се съгласим да ни чипират като кучета, ставаме дигитални. Но няма да можеш да изпиеш и чаша вода, без да те впишат в полицейския компютър", заяви финансистът Емил Хърсев. Според него обаче в момента сме свидетели на революция в развитието на парите, съпоставима със смяната на златно-кюлчевия стандарт като абсолютна мярка за вечна стока, която държи стойността си. Според Хърсев промяната ще се случи в следващите 10 години. Финтех революцията е завършила и не това е новото голямо нещо в бъдещето на парите, заяви още доцент Хърсев.

"Кешът никога няма да изчезне от нашия живот", е мнението и на Мартин Заимов, председател на надзорния съвет на Сосиете Женерал Експресбанк. "От учебниците знаем, че парите имат три важни роли – брутен вътрешен продукт, трансфер, съхраняване на стойност. Парите са резултат или средство за нещо. Това, което в крайна сметка парите мерят, са междуличностни задължения", обобщи банкерът.

Чековете умират, има ръст на картовите транзакции, стремим се към дигитализация и на покупките, обобщи ситуацията Стоилка Арсова, ръководител на проекта на БОРИКА Националната картова схема. Тя обаче също потвърди, че въпреки огромните бюджети на банките за кампании, които да рекламират интернет разплащанията, България остава на последно място в Европа по брой картови транзакции.

Райна Миткова-Тодорова, управител на „ЕОС Матрикс", представи профила на новите длъжници, който драстично се е променил спрямо 2013 г. Ако преди 5 г. най-често са задлъжнявали мъже на възраст между 41 и 50 г., които са семейни и живеят в Северозападна България или Русе, сега клиентите на фирмите за събиране на вземания са милениумите под 30 г., със средно или висше образование, работещи на трудов договор и живеещи в Бургас, Стара Загора или Русе. Те задлъжняват най-много с покупки на стоки за бита, автомобили и технологични джаджи. За тях смартфонът е продължение на ръката, 75% казват, че ще отидат по-скоро на зъболекар, отколкото в банката. За тях най-важна е не лоялността, а удобството.

"Звънели са ни към 3 часа през нощта, искат отношението към тях да е индивидуализирано, затова ще използваме и социалните мрежи, за да водим преговори", каза Миткова. По думите й, единствено несигурността може да спре тези млади хора от дигиталните разплащания.

Милениумите имат най-малкия разполагаем доход, което донякъде е обяснимо с младата им възраст, но в същото време това поколение е най-бедното от 136 г. насам, отбеляза Ивайло Иванов, финтех експерт и изпълнителен директор на iuvo. В същото време понастоящем имаме достъп до невиждани до момента в историята на човечеството блага. Споделяне на паричния ресурс и неговото трансфериране към възможно най-ниски цени, според него са една от тенденциите за развитието и бъдещето на финансовия сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай