ФЕД се готви да вдигне лихвите

ФЕД се готви да  вдигне лихвите | StandartNews.com

Водещите американски индекси реагираха отрицателно и затвориха на червено

Световните фондови борси бяха относително спокойни през миналата седмица, а измененията за основните индекси бяха колебливи. Вниманието на инвеститорите бе приковано най-вече от петъчното изявление на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по време на срещата на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг.

В него тя заяви, че през последните месеци аргументите за повишаване на лихвените проценти в САЩ са се увеличили, като, разбира се, тя не направи категорични прогнози и както винаги обяви, че решенията на ФЕД ще зависят от излизащите икономически данни. Все пак, имайки предвид стабилизирането на безработицата под 5%, е твърде вероятно да видим увеличение на лихвите до края на годината. Възможностите това да се случи са три: на някое от заседанията на комитета по паричната политика на Федералния резерв през септември, ноември или декември. Според анализаторите по-вероятно е това да стане към края на 2016 година. Но и шансовете за септемврийско увеличение вече са доста по-сериозни, имайки предвид, че до скоро това се считаше за почти невъзможно на фона на притесненията от последиците за икономическия растеж от британския Брекзит.

Всичко това поставя доста голям фокус върху предстоящите макроикономически показатели за пазара на труда в САЩ, които излизат в края на настоящата седмица. Те ще са от голямо значение за движенията на фондовите борси, тъй като заетостта е един от основните фактори, влияещи върху решенията на ФЕД и добри резултати ще засилят още повече очакванията за повишаване на лихвите.

Федералният резерв на САЩ, който се насочва към вдигане на лихвените проценти, е в противоположна посока спрямо останалите големи централни банки (Европейската, Японската, Английската, Австралийската и др.). При всички тях силно стимулиращите парични политики не само няма да бъдат спрени в скоро време, но в много случай дори има и очаквания да бъдат засилени предвид разочароващите макроикономически показатели. Това се дължи на по-бързото възстановяване на американската икономика от световната финансова криза в сравнение с останалите развити пазари.

След речта на Йелън водещите американски индекси реагираха отрицателно на вероятността за по-малко стимулираща парична политика и затвориха седмицата на червено с понижения от половин до един процент. Европейските акции, измерени чрез индекса Stoxx Europe 600, имаха по-успешно представяне и завършиха с ръст от един процент.

Българска фондова борса продължи възходящата си траектория на движение и през тази седмица като индексът SOFIX нарасна с 1.5% и увеличи едногодишния си връх, достигнат през предходната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай