17:40 ч.

14.09.18

3 мин.

0

7

0

Бюджетът ще загуби между милиард и два, ако се въведе исканият от КНСБ необлагаем минимум

от редактори |

Бюджетът ще загуби между милиард и два, ако се въведе исканият от КНСБ необлагаем минимум

Снимка: БГНЕС архив


Финансовият министър Владислав Горанов не смята, че сега е времето за премахване на плоския данък, но е готов да участва в експертен дебат по темата. Горанов изрази позицията си по време на конференция "10 години плосък данък в България", организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт".


Той припомни, че в коалиционното споразумение на сегашното управление е предпоставено тази тема да не се разглежда. По думите на Горанов има достатъчно време за дебат до следващите избори.


Финансовият министър отбеляза, че няма достатъчно убедителна теза, че въвеждането на прогресивно облагане ще реши проблемите с неравенството, но може да се предположи, че част от проблема с неравенството идва от пропорционалното облагане. Ако идеята е да борим само неравенството и да заменим сегашното пропорционално с ново прогресивно облагане, в рамките на същия фискален резултат, безспорно средната класа ще повиши това, което отделя за бюджета, каза Горанов. По думите му, ако искаме да запазим приблизително сегашните нива на облагане, въвеждайки само необлагаем минимум, бюджетът ще загуби по различни оценки между милиард и два.


Дискусията не трябва да е в посока дали да се премахне плоския данък, а как да се премахне, коментира Горанов. Той отбеляза, че изчисленията на КНСБ и на фондация "Фридрих Еберт" развиват сметката от гледна точка на един човек, а трябва да се разгледа как една промяна ще окаже влияние върху целия фискален модел и върху средните доходи, върху доходите не само на тези, които работят на минимална заплата.


Според Горанов на политическо ниво проблемът на промяната на модела е, че той ще засегне много повече хора в увеличаване на тяхната данъчна тежест, отколкото ще освободи. Ако предложим една прогресивна скала и я наложим към сегашните доходи и подоходни групи, и ако трябва да запазим размера на приходите в бюджета, то на всички хора, които в момента са активни, облагането ще достигне поне до 15 процента, допълни министърът.


По-големият проблем на плоския данък е, че той трудно може без някакво сериозно преразпределение и вътрешни сътресения, да бъде премахнат, възстановявайки прогресивно облагане. Ако приемем, че няма да падат приходите в бюджета и ако приемем, че няма да увеличаваме данъците на средната класа, уравнението изглежда почти нерешимо, каза Горанов и допълни, че не защитава плоския данък, но смята, че всичко трябва да бъде дебатирано.


"Готови сме да участваме в този дебат, осъзнавайки че сегашната коалиция е сбор от различни доктрини, особено тази част от нея, която разчита на по-популисткото говорене", посочи Владислав Горанов и припомни, че коалиционното споразумение е да не се променят данъците и това е правилна за момента политическа позиция.


Големият въпрос е трябва ли неравенствата да бъдат решавани през данъците - възможно е, но и самата ЕК казва, че пребалансирането към косвено облагане, дава предпоставки за ускоряване на икономическия растеж и това е препоръка към държавите -членки, каза Горанов.


Ако се помисли за въвеждане на различни стимули като елементи на семейно подоходно облагане, то този дебат трябва да е в рамките на друго ниво на данъка, коментира Горанов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:06 · 17.09.2018
ДОБРЕ ДЕ, ОТ НЕОБЛАГАЕМИЯ МИНИМУМ ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАГУБИ, А КОЛКО ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ПРОГРЕСИВНИЯ ДАНЪК ? НЕКА УВАЖАЕМИЯТ Г-Н МИНИСТЪР ДА СМЕТНЕ И ТОВА И ТОГАВА ДА ГОВОРИМ ЗА ЗАГУБИ !
Потребител · 16:46 · 16.09.2018
Точно така!!! Нека всички богати над 1000 лв заплата да плащат повече за да има за нас, бедните!!!! Ей топчета, ще плащате мамицата ви!!!
Потребител · 07:37 · 15.09.2018
НАЙ ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ СА ПОЛИТИЦИТЕ. С ИЗБОРИ НЯМА ДА СТАНЕ. ПАДАТ ЕДНИ АЛЧНИ ТИПОВЕ ИДВАТ ДРУГИ. ТРЯБВА ДА ИМА ЧУКАЛКИ. ИНАЧЕ БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА. ЯКО ТРЕПАНЕ. И ЩЕ ИМА ВЯРВАЙТЕ
Shopeto · 18:50 · 15.09.2018
@Потребител От доста време ги повтаряш тези заклинания, но както сам можеш да се убедиш, след теб не марширува армията на недоволните, а само няколко пенсионера, които се надяяват на безплатни кебабчета.
Потребител · 05:18 · 15.09.2018
Разбира се, че прогресивен данък е най-добре за държавата, трябва да си доста просто парче (като министъра явно) за да крепиш плоския данък 10 г. С прогресивен данък, се събират най-много приходи, а бедните най-лесно излизат от криза. Къкъв дебат, какви 5 лева!? Бойко да нареди на тва пионерче и от понеделник онея безделници да го гласуват под строй... така стоят нещата!
Потребител · 05:05 · 15.09.2018
Какво значение има колко ще плащат бедните? Те така или иначе не плащат, трябват облекчения за средната класа и богатите. Освен това трябва да се увеличат годишните такси на жилищата. Не може един апартамент да струва 100 000 евро, а годишната такса да му 150-200 лв. на година. Трябва да е процент от цената, по този начин ще се сложи таван на баснословните суми, които се искат за панелките.
Азармо · 01:53 · 15.09.2018
Дори не прочетох докрай - финансовият портиер да си го навре в което иска отверстие! Как пък "тъпите" швейцарци нямат плосък данък и нямат загуби от 1-2 милиарда бе, маа му стара?! А референдуми - за щяло и нещяло.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент