Бюджет 2018: Парите за общините скачат с 382,7 млн.

Дават допълнително 10 млн. за ремонти и 5 млн. лв. за чистене на сняг от пътищата

Бюджет 2018: Парите за общините скачат с 382,7 млн. | StandartNews.com

3,264 млрд. лв. субсидии от държавната хазна ще получат общините през 2018 г. Това е с 382,7 млн. лв. повече от предвидените субсидии за настоящата година, се посочва в проекта на бюджет за 2018 г., който е пуснат от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Така кметствата ще имат повече пари за финансиране на дейностите, които са задължение на държавата като училищата, детските градини и социалните домове, както и повече средства за ремонт и поддържане на пътища и улични лампи. Наред с това се очаква и повишаване на приходите от местните налози - данъците за жилища и автомобили, и такса смет. Броят на колите в страната расте с много бързи темпове, особено в големите градове, строят се нови жилищни и административни сгради. А това води до повишаване на приходите в общините.

Целевата субсидия за капиталови разходи на общините през следващата година се увеличава с 10 млн. лв. и става 164 млн. лв., пише в проекта на бюджет за 2018 г. За зимно поддържане и снегопочистване кметствата ще получат 35,2 млн. лв., което е с 5 млн. лв. повече от парите за настоящата година. А за финансиране на делегираните от държавата дейности общините ще получат от централния бюджет 2,78 млрд. лв., което е увеличение с 357,7 млн. лв.
Само за увеличение на разходите за заплати и осигуровки на служителите в общинските администрации в страната в бюджета за 2018 г. са предвидени допълнително 23 млн. лв.

Наред с това от следващата година се дава възможност на кметствата да ползват споделени услуги - например за управлението на ИТ-услуги, финансово-счетоводни и юридически дейности, и управлението на човешките ресурси. Така ще може да се намали броят на чиновниците в общината, но пък наличните кадри може да получават по-добри заплати. Съседните общини ще може да си разделят и разходите за строителство и поддържане на паркинги, гаражи, обекти на градския транспорт, системи за наблюдение и сигурност, улично осветление, зелени площи, паркове и градини, както и на обекти за здравеопазване, образование, култура, социално подпомагане, спорт, отдих и туризъм.

Така общините ще може да предложат на гражданите си по-добри условия на живот чрез по-ефективно използване на наличните средства. Например една община, която привлича много туристи, ще може да похарчи пари за туристическа атракция или място за спорт и отдих, които се намират на територията на съседна община, което обаче ще доведе до привличане на повече гости в целия регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай