Борим градушките със застраховка "Каско"

Борим градушките със застраховка "Каско" | StandartNews.com

Собствениците на автомобили, сключили доброволно застраховка "Автокаско", както и хората със застраховка "Имот" ще плащат косвено за борбата с градушките, тъй като ледени зърна падат както над нивите, така и в градовете. Това стана ясно обясненията на земеделския министър Румен Порожанов относно публикуваната преди месец концепция за покриване на щетите от бедствия в земеделието.

Защитата от градушки засяга косвено и пряко урбанизираните територии и градовете, над които също пада градушка, а не само над селскостопанските площи, обясни министър Порожанов. Ако мерките за борба с градушките се прилагат само над селата, облаците стават още по-буреносни над градовете, допълни той. Тъй като застрахователните компании косвено имат полза от мерките за борба с градушките, защото се намалява щетимостта по "Каско" и имотните застраховки, те трябва да правят вноски към бъдещото държавно предприятие за борба с градушките, категоричен е министър Румен Порожанов.

Идеята е да се отделят по 0.8% годишно от премийния приход по "Каско" на всеки застраховател, посочи министърът. Целта е да се събират годишно около 5-6 млн. лв. от застрахователите специално за борба с градушките. Регистрираните земеделски производители също ще плащат задължително такса "градушка" по 50 ст. на декар. Ако отпадне идеята за вноски от застрахователните компании, то фермерите ще трябва да плащат много повече, коментира Румен Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай