Биткойнът поскъпва с $2000 на ден

Биткойнът поскъпва с $2000 на ден | StandartNews.com

Курсът на дигиталната валута биткойн расте с бързи темпове. Само броени часове след като цената за 1 биткойн мина за първи път 12 хил. долара, кроптовалутата прехвърли друг крайъгълен камък – 14 хил. долара.

Новото поскъпване следва сериозен срив в цената от 20 на сто през миналата седмица, предава CNBC. Вчера истерията на пазара продължи и само до обяд валутата поскъпна до 15 хил. долара. Сега криптовалутата има пазарна капитализация от над 230 млрд. долара, което означава, че ако беше компонент на широкия индекс S&P 500, тя щеше да е сред 20-те най-големи компании.

Сегашното поскъпване може да е предизвикано от южнокорейски спекуланти или от новината, че от следващата седмица в САЩ може да се продават биткойн деривати. Цифровата валута започна годината на цена под 1 000 долара, а поскъпването й се ускори с нарастване на интереса от страна на инвеститорите. Така от началото на годината биткойнът поскъпна с 1400%.

Базираната в Чикаго компания Cboe Global Markets стартира търговия с фючърси в неделя, а най-голямата борса за фючърси в света CME ще пусне своя фючърсен продукт през следващата седмица. Добавянето на фючърси върху биткойна от два уважавани борсови оператора отбелязва още една стъпка към установяването на цифровата валута като легитимен клас активи.

Междувременно платформата за търговия с криптовалута Coinbase има вече повече от 13 млн. потребители. В началото на тази година те бяха едва 5,5 млн. души, а стартъпът вече чувства болките на растежа, след като започна да се срива често, пише New York Times.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай