БФБ: Няма основание да се промени SOFIX

БФБ: Няма основание да се промени SOFIX | StandartNews.com

Не са налице предпоставки за преразглеждане на решението, с което се определя съставът на индекса SOFIX за следващия шестмесечен период, обявиха от БФБ – София в отговор на препоръките на Комисията за финансов надзор (КФН) в кратък срок да бъде започната процедура за изменение на правилата за изчисляване на индексите на борсата.

Ръководството на Борсата е на позиция, че новият състав на SOFIX няма да бъде променен и влиза в сила от 20 март въпреки съмненията за начина на изчисляването му.

„Отчита се фактът, че в правилата е заложено използването на данни от различни източници и институции, както и че поради продължителния нормативен срок от около 2 месеца за регистрация на увеличение на капитала след набирането му, съществува вероятност в различните източници капитала на дадено дружество да бъде различно отразен до окончателното приключване на процедурата по увеличение", констатират от борсовия оператор.

„За отчитане на тази вероятна възможност са необходими, както уточнения в правилата на индекса, така и в процедурата, определена от законодателството, за регистрация на увеличение на капитала на публично дружество", твърдят от БФБ – София.

БФБ приема направените констатации на КФН относно необходимостта от детайлни уточнения на методологията и „ще се съобрази с тях", като в едномесечен срок ще подготви проект на нови правила.

От борсата посочват, че в проекта допълнително ще се детайлизира начинът на обработване на корпоративни събития, включително и увеличения на капитала, обхващащи дълъг период и възникващите в резултат на това разлики в регистрите на отделните институции.

Паралелно с промените в резултат на препоръките на КФН ще бъде предложено и въвеждането на допълнителни критерии за селекция на отделните компоненти на индекса, осигуряващи по-добра възможност за следване на индекса, по които БФБ работи от декември миналата година. След изготвянето на проекта той ще бъде съгласуван с всички заинтересовани страни, отбелязват от БФБ – София.

По-рано КФН обяви резултата от извършената проверка, като препоръча в кратък срок да започне процедура за изменение на правилата за изчисляване на индексите на борсата с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай