Андронов: Няма колебание за пътя към еврото

Андронов: Няма колебание за пътя към еврото | StandartNews.com

Банковият съюз ще бъде по-привлекателен, ако има баланс на отговорности и права, казва  шефът на Асоциацията на банките в България

- Пътят към еврозоната - какви са плюсовете и минусите да тръгнем по него?
- Чухте колко внимателна преценка налага това. Аз мисля, че все повече въпроси отпадат и чувате от всички институции и от самата финансова общност, че желанието за присъединяване е недвусмислено. Г-н Питър Прат /член на УС на ЕЦБ/ посочи всички аспекти на едно такова решение. Вие видяхте как монетарната политика на ЕЦБ има различно влияние върху различните държави, някои от които се намират в по-добра фаза, други - в по-лоша фаза, а третирането е едно и също, с една и съща монетарна рецепта. Така че ние трябва да сме предпазливи. От друга страна, претегляйки всички плюсове и минуси, аз мисля, че няма колебание нито между властите, нито във финансовия сектор, за нашия път.
- Най-големият страх на хората от въвеждането на еврото е увеличаване на инфлацията. Има ли основание за това?
- Това са силно преувеличени твърдения. Имаме 19 членки на еврозоната, не виждаме някъде инфлация. Напротив, големият проблем на еврозоната в настоящия момент е липсата на инфлация. Така че нека не се злоупотребява с това.
- Какво би означавало "неустоима оферта" за България, за която говори комисар Московиси?
- Предполагам, че е свързано с баланса на отговорности и права, тъй като сегашната възможност, която има за страните да влязат в банковия съюз, е повече отговорности и по-малко права. Ако този баланс се премисли, възможността страните да изберат да влязат може да стане атрактивна. Защото истината е, че сегашните възможности са да се влезе в банковия съюз, в надзорния механизъм, Европейската централна банка да осъществява надзора, но ако има проблем, европейските власти не участват и прехвърлят всичко на местните власти. Това е един дисбаланс. Ако има баланс в това предложение, то може да стане много по-интересно за нас.
- Колко са лошите кредити и предвижда ли се някакво отписване?
- Лошите кредити е тема, която ние обсъждаме вече близо 10 г. - откакто започна кризата. Банките изчистиха над 7 млрд. лоши кредити през тези 10 г. Така че днес можем да кажем, че голяма част от тях вече ги няма. Нещо повече - качеството на кредитния портфейл устойчиво се подобрява и вече наближава 10%. Т.е. наближаваме стойности, които имахме много преди кризата. Нещата се развиват в правилна посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай