Горанов: Без рамков договор, докато не се изяснят текущите задължения на НЗОК

 Горанов: Без рамков договор, докато не се изяснят текущите задължения на НЗОК | StandartNews.com

Преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с текущите задължения на НЗОК, не бива да поемаме ангажименти за 2018 г., които не са в съответствие с рамката на бюджета, коментира в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. Според него не трябва да се бърза с подписавнето на Националния рамков договор /НРД/, преди да се знае каква е договорната му основа.

Затова вчера написах писмо, с което поисках Касата да си уточни сметките и да си въведе коректните принципи за водене на отчетност, обясни министърът. Той е категоричен, че не се налага актуализация на бюджета й при положение, че има 400 млн. лв. повече. А просто надзорът трябва да види на кого какво дължи и какво да разплаща с този 3,860 млрд.лв ресурс, поиска Горанов.

Ако приемем, че надзорният съвет, управителят на НЗОК Камен Плочев, здравният министър Кирил Ананиев и двете съсловни организации са разсъждавали да разпределят примерно около 400 млн. лв при наличие на 7 млн. лв. задължения към чужди осигурителни каси, а всъщност тези милиони са били много повече, те са били в заблуждение какъв ресус следва да разпределят в новия рамков договор, обясни той. Затова НЗОК трябвало да си оправи статистиката.

Разбрах, че Славчо Велков е реферирал към мен - да излязат и да кажат кой ги е плашил и с какво, отовори на журналистически въпрос Владислав Горанов във връзка с твърдения за отправени заплахи от високопоставено лице към управителя на Здравната каса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай