Жалваме се с Полша в съда на ЕС заради еконормите за ТЕЦ

Жалваме се с Полша в съда на ЕС заради еконормите за ТЕЦ | StandartNews.com

България да се присъедини към заведената от Полша жалба в Съда на ЕС срещу определените от Еврокомисията емисионни нива, които трябва да постигат големите горивни инсталации, реши кабинетът.

Министерският съвет одобри позицията на страната ни по дело Т-699/17, образувано по жалба на Полша срещу ЕК пред Общия съд на ЕС. В позицията на страната ни се отбелязва, че приетите стойности за нива на вредни емисии са амбициозни и нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации. Прилагането на решението у нас би наложило инвестирането на значителни финансови средства от топлоелектрическите централи.

На 31 юли 2017 г. ЕК определи какви нива на емисиите трябва да покрият въглищните централи в ЕС, за да отговарят на приетия през април 2017 регламент за най-добрите налични техники и да продължат работата си.

Според него, ако до 2021 г. въглищните централи не покрият поставените изисквания за нива на пречистване на серен двуокис, азотни окиси, живак и др., трябва да прекратят дейността си. Този регламент бе одобрен от 20 страни, а останалите, след които Полша и присъединяващата се към съдебния й иск България, гласуваха против.
Страната ни е сред най-сериозно засегнатите от новите правила. Ако не отговарят на новите условия, операторите на въглищните централи трябва или да поискат дерогация (изключение) от тях, доказвайки, че разходите им за екологизация многократно ще надвишат ползите за околната среда, или да спрат работа.

Според Полша, определянето на разрешените нива за замърсяване на въздуха е извършено въз основа на погрешни и непредставителни данни. В жалбата, подадена от Варшава, се посочва още, че са приети твърде високи нива за пречистване на вредните газове, които не са подходящи и годни за постигане на очакваните ползи и предвидените цели. Освен това не е изготвена оценка на последиците от обжалваното решение. Варшава претендира и за нарушения при гласуването на решението, което станало без предварително обсъждане.

След заседанието на МС вчера, на среща с организациите от въглищния и енергийния отрасъл, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България вече е гласувала против референтния документ и е налице политически консенсус по темата за защита на въглищните ни централи. "Ще положим всички усилия за защита на въгледобивните предприятия и големите горивни инсталации", каза министърът. По думите й топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, тъй като произвеждат над 40% от енергията у нас.

След днешното решение на МС страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ подход при следващи действия, допълни министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай