Westinghouse започна процедура за фалит

Westinghouse започна процедура за фалит | StandartNews.com

Бордът на японската технологична компания Toshiba одобри решението за започване на процедура по обявяване в несъстоятелност на нейното американско звено Westinghouse, след като предупреди за възможно отписване на 6,2 млрд. долара от бизнеса с ядрена енергетика, пише Bloomberg, позовавайки се на японския Nikkei.

Базираната в Пенсилвания Westinghouse, която прави реактори и чиято технология създава основата за близо половината от световните атомни единици, изпитва затруднения заради забавяне на проекти в Джорджия и Южна Калифорния, а всичко това доведе до обезценяване. Миналия месец Toshiba заяви, че може да продаде мажоритарен дял в бизнеса си за ядрена енергетика. Ю Такасе, говорителка на Toshiba, не е открита веднага за коментар.

Освен това миналия месец Toshiba заяви, че очаква да отпише 712,5 млрд. йени (6,2 млрд. долара) от своя бизнес с ядрена енергетика, позовавайки се на превишаването на разходите на Westinghouse и перспективите за свиване на операциите с атомна енергия.

Същевременно Toshiba получи одобрение да отложи обявяването на финансовите си резултати за третото фискално тримесечие до 11 април.

Придобиването на Westinghouse за 5,4 млрд. долара през 2006 г. изглеждаше обещаващо по това време. През 2005 г. американското правителството даде на ядрените разработчици пакет от данъчни кредити и гаранции. През 2008 г. Westinghouse подписа сделки за изграждането на четири реактора за Southern Co. и Scana Corp., първите американски атомни централи от аварията в Three Mile Island през 1979 г.

Но разходите за реакторите се увеличиха след въвеждането на по-строги стандарти за безопасност след аварията във Фукушима през 2011 г. Освен това спадът на цените на природния газ направиха производството на атомна енергия не толкова привлекателно.

Scana и Southern могат да се сблъскат с милиарди долари допълнителни разходи според Morgan Stanley. Scana ще трябва да плати с 5,2 млрд. долара повече, което може да понижи стойността на акциите й с 5%, твърдят анализаторите от банката.

Westinghouse беше избрана от правителството на Пламен Орешарски за реализация на плановете за седми блок в АЕЦ „Козлодуй", макар и технологията, която предлага, да е различна от тази в работещите там реактори. Сделката с американската компания беше една от последните, подписани от Орешарски, но под условието да бъде одобрена и от следващото правителство.

Следващият премиер на страната Бойко Борисов поиска от Westinghouse да бъде и стратегически инвеститор в проекта, което американската компания отказа. Така беше прекратено сътрудничеството между двете страни за реализацията на седми блок в работещата ни ядрена централа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай