13:46 ч.

14.03.17

2 мин.

0

1

0

В "Газпром": Избягваме санкциите на ЕК

от редактор |

В "Газпром": Избягваме санкциите на ЕК

В „Газпром" са удовлетворени от решението на Европейската комисия (ЕК) по делото за злоупотреба с господстващо положение и ограничаване на развитието на газовите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това коментират източници от компанията пред „Коммерсант".


Според тях приемането на предложенията, които направи газовият гигант, означава, че Брюксел е склонен да не наложи парична санкция.


В понеделник Брюксел съобщи, че приема направените от „Газпром" предложения за премахване на пазарните изкривявания в ЦИЕ. В 7-седмичен срок държавите, които засяга това решение, включително и България, ще трябва да се произнесат дали тези условия ги удовлетворяват.


За страната ни те предвиждат отваряне на междусистемните връзки със съседните държани, както и възможности за предоговоряне на цените на газа от Русия на базата на нови компоненти като например цената на горивото за Западна Европа. В допълнение "Газпром" предварително се отказва от претенции към българската страна във връзка със спирането на "Южен поток".


ЕК повдигна своите обвинения за злоупотреба с доминиращо положение на „Газпром" през 2015 г. В последните години двете страни преговаряха активно в търсене на изход от ситуацията. По закон компания, уличена от регулатор в ЕС за нарушения, я грози санкция от до 10% от оборота на съответния пазар, на който е извършила нарушението.


В „Газпром" си спомнят аналогични казуси – например с Microsoft, която трябваше да плати солена глоба, а и принудително да промени своя бизнес подход в Европа.


Правилата на ЕК предвиждат при споразумение между страните да не бъдат налагани санкции. За период от 8 години обаче Брюксел внимателно ще следи дали ангажиментите се спазват, и ако установи, че това не е така, може да наложи санкцията. След като премине 8-годишният период, ЕК ще преразгледа казуса, допълва още „Коммерсант".


Основното притеснение в руската компания е дали страните, които са засегнати от решението, няма да поискат пазарен тест или направят „неприемливи възражения". Такова поведение може да бъде очаквано от Литва или Полша, допълват източниците на изданието.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:15 · 16.03.2017
аха крадцитe ги e страх
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент