Токът за бита скача средно с 1.89%

С 1.70 лв. ще се повиши средната сметка при 200 кВтч потребена енергия в Западна България

Токът за бита скача средно с 1.89% | StandartNews.com

Цената на тока за бита да се увеличи средно с 1,89% от 1 юли. Това предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в свой доклад специализираната експертна работна група, която анализира цените. Най-малък скок на тока се предлага за „ЕВН България Електроснабдяване" – 1,61 на сто. Малко по-скъпо ще плащат тока от 1 юли потребителите в Западна България, където повишението за абонатите на „ЧЕЗ Електро България" ще е 1,70%. С 2.60% ще поскъпне еленергията за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби", а най-опарени от поскъпването ще са потребителите на „ЕСП Златни Пясъци" – скок от 3,53 на сто.

Малкото поскъпване на тока от 1 юли, заложено от работната група, се дължи на предложението й за намаляване на цената "задължение към обществото" от 37.25 лв. на 36,01 лв. за МВтч без ДДС. За това леко намаление спомага орязването на компонентите, отразяващи разходите на ВЕИ и високоефективното комбинирано производство, съответно до 23,78 лв./МВтч и до 7,00 лв./Мвтчас.

Специализираната експертна работна група е определила и 70 лв./МВтч средна прогнозна пазарна цена за базов товар за периода от 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019 г. Тя е определена въз основа на анализ на цените на „Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) и на съседните борси. Прогнозните пазарни цени за отделните групи ВЕИ е: 78.98 лв./МВтч за соларните, 67.06 лв./МВтч - за вятърните, 68,98 лв./МВтч - за малките ВЕЦ с мощност до 10 Мвт и 69.87 лв./МВтч - за биомасата.

С последните промени в Закона за енергетиката всички ВЕИ централи с мощност над 4 МВт вече ще продават енергията си на БНЕБ по пазарни цени, а разликата между тях и преференциалните цени те ще получават под формата на премии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай