Теменужка Петкова ще действа за сключване на споразумение по делото за БЕХ

Снимка: БГНЕС архив

Теменужка Петкова ще действа за сключване на споразумение по делото за БЕХ  | StandartNews.com

Парламентът възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме действия за сключване на споразумение по делото за Българския енергиен холдинг (БЕХ). Проекторешението бе внесено от ПГ на ГЕРБ във връзка с делото, образувано от Европейската комисия срещу БЕХ, „Булгартрансгаз", и „Булгаргаз" за разследване на възможно нарушение от Договора за функциониране на ЕС, изразяващо се във възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България.

С проекторешението си парламентът възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприема действия за постигане на споразумение по делото за БЕХ. Депутатите възложиха още на министъра на енергетиката да информира Народното събрание за производството и предприетите по него действия и на ресорния заместник министър-председател да контролира изпълнението на решението.

Вносителите мотивират проекторешението си с факта, че по делото има нови обстоятелства, тъй като на 24 май 2018 г. ЕК е обявила, че е постигнала споразумение с „Газпром". Предмет на това дело е разследване на възможна злоупотреба с господстващо положение от страна на „Газпром" на пазари в Централна и Източна Европа, между които и България. Делото е приключено без налагане на финансова санкция. Вносителите смятат, че развитието по това дело е относимо към делото БЕХ поради сходната правна квалификация на твърдените нарушения и припокриване на пазарните участници, имащи отношение по двете дела, чието поведение е анализирано от ЕК.

В рамките на дебата, от ПГ на „БСП за България" обявиха, че ще подкрепят това решение. От ДПС обявиха, че това решение дава възможност на енергетиката на България да поеме въздух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай